<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La desinformació al poder

La manca de verificació dels continguts a les xarxes, ara també a Facebook i Instagram, pot expandir la desinformació arreu del món de forma que es consolidi com un poder real

09 enero 2025 19:29 | Actualizado a 10 enero 2025 07:00
Montse Melià Roset
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

És possible que la presidència de Donald Trump, que està a punt d’alçar el vol, aporti canvis substancials que, molt probablement, també ens afectaran en algun aspecte. Tot i els anuncis expansionistes de Trump no sabrem ben bé el que acabarà fent quan sigui president encara que ell ja coneix la política americana des de dins de la Casa Blanca.

Potser la diferència en aquest segon mandat serà que com que no es podrà tornar a presentar se sentirà amb les mans més lliures per a dur a terme algunes mesures diguem-ne més dràstiques.

La dreta americana

És prou sabut que la dreta americana ha ajudat a finançar alguns partits d’ultradreta europeus, és de suposar que no ho ha fet de forma desinteressada. Pel que sembla hi tenen algun interès a desestabilitzar la política europea, no només la de la Unió Europea.

Per exemple aquests dies Elon Musk s’ha dedicat a escampar informacions força polèmiques sobre la política britànica. S’ha referit així a les polítiques migratòries o a un fet relatiu a la deficient investigació d’una sèrie de violacions de menors protagonitzades suposadament per ciutadans pakistanesos. Un fet que ja té uns quants anys, però l’interès ve donat pel fet que l’actual primer ministre, Keir Starmer, era aleshores el fiscal general tot i que no hi va estar directament involucrat.

Musk té un gran altaveu com a propietari de la xarxa X que té més de 200 milions de seguidors a tot el món. Quan la va comprar estava en una situació financera complicada, i per això es va dubtar de si havia fet una bona operació. Ara ens adonem que té aquest gran altaveu mundial, i que el fa servir diverses vegades cada dia. Per expandir les seves idees i els seus interessos.

Els seus i els de la nova administració dels Estats Units, que vol influir en la política europea a favor seu. Fins i tot fa uns dies es va referir a Catalunya quan va dir que el 91% dels delictes són comesos per immigrants, una dada que utilitza sovint la ultradreta d’aquí, però que no és certa si fem cas de les dades policials.

Podria ser que la presidència de Trump provoqués canvis importants en la geopolítica mundial o en la política de blocs. Això ara no ho sabem, tot i que sospito que ells sí que tenen força clar el que volen fer i el que volen que passi. Segurament volen mantenir l’hegemonia mundial que els Estats Units han tingut en les darreres dècades o cosa que és el mateix no volen que la Xina els arrabassi del tot aquesta hegemonia. Això, fins a cert punt, sembla força lògic el problema és a quin preu ho volen aconseguir.

La principal via ha estat fins ara el domini del missatge i en molta mesura de la seva expansió. La xarxa X és per això un gran instrument. Quan Musk es va fer càrrec d’aquesta xarxa va decidir que no censuraria els continguts, és a dir que s’hi podrien publicar tota mena de notícies no necessàriament verificades, com així ha estat.

Molta gent tendeix a creure grans afirmacions que afectin persones públiques sobretot si es repeteixen moltes vegades. Així ha passat per exemple amb la notícia que involucra en xarxes de pederàstia a un bon nombre de presidents dels Estats Units.

Un fet que no s’ha demostrat i que ha estat reiteradament desmentit. I ara també intenten involucrar en fets de dubtosa legalitat a un bon nombre de dirigents europeus. Una forma de desacreditar la política i els polítics.

Meta elimina la verificació

Fins ara l’empresa de Mark Zuckerberg, Meta, que gestiona xarxes tan conegudes com Facebook, Instagram i WhatsApp, sí que verificava els continguts, però fa dos dies van anunciar que deixarien de fer-ho. Una forma d’adaptar-se a la nova presidència. No és una bona notícia realment perquè la majoria no té prou elements per diferenciar la notícia certa de la falsa. I el problema és que la falsa repetida moltes vegades ja sembla certa. Total que allò que sempre s’ha dit que la informació és el quart poder que n’haurem de dir ara de la desinformació, probablement que sense escrúpols es pot acabar convertint en un poder molt més important.

Comentarios
Multimedia Diari