Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’Hospital clínic surt al carrer: una experiència inèdita d’apertura cap a la ciutadania

La innovadora ‘Xpatients’, en la que el Clínic també ha estat pioner connecta amb l’objectiu que els protocols mèdics incorporin suggeriments i propostes específiques que puguin millorar l’atenció als pacients

24 mayo 2024 21:20 | Actualizado a 25 mayo 2024 07:00
Josep Maria Martí
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Clínic de Barcelona és notícia per moltes coses, com per exemple ser un centre sanitari i de recerca en salut situat en llocs de privilegi en els rànquings internacionals, però també ho és per tenir un tret particular: el d’estar al centre de la ciutat i donar vida a un barri important com és el de l’esquerra de l’Eixample. Pioner en molts aspectes de l’activitat mèdica i assistencial, des del dia 11 de maig ho és també per obrir l’Hospital al seu entorn, amb voluntat d’acostar-se als ciutadans i mostrar-los moltes de les coses que fan en benefici de la seva salut.

Va ser un gran muntatge que jo vaig tenir ocasió de veure. Escampats arreu hi havia un gran nombre de carpes i escenaris, que ocupaven més de 15.000 metres quadrats entre els diferents carrers que delimiten el perímetre de l’Hospital i la Facultat de Medicina; a més a més, també obriren i feren activitats als altres dos altres centres que tenen: la Maternitat i la seu de l’Hospital Plató.

Aquest esforç dut a terme per centenars de professionals de la casa, a més dels voluntaris i alguns malalts, volia mostrar a la població com i de quina manera el Clínic realitza la seva tasca en multitud d’aspectes que fan referència a la seva salut, des dels més simples com ara les proves mèdiques, fins a la cirurgia robotitzada en la qual són pioners. La proposta incloïa també la realització de més de 100 activitats, ubicades en llocs neuràlgics de l’Hospital i de la Facultat de Medicina i que incloïen visites guiades, xerrades, tallers de tota mena i activitats físiques i culinàries que es desenvolupaven en diferents escenaris.

Des de les 10 del matí fins a les 15 hores, més de 5000 ciutadans s’acolliren a la crida del Clínic Obert i participaren en aquesta munió de propostes. No era quelcom semblant a un part temàtic sanitari, era alguna cosa més; a parer meu, el missatge de fons de la jornada era que la defensa i la promoció de la salut és una responsabilitat que va més enllà de la tasca dels sanitaris i que per a fer-la bé calia comptar amb malalts, usuaris, familiars i ciutadans.

No consta que cap Hospital d’aquest nivell ni d’aquí ni de fora, hagi realitzat mai una experiència semblant, però en tot cas aquesta voluntat del Clínic de dessacralitzar una mica la pràctica mèdica no és d’ara, ja va començar fa uns anys posant en marxa una àrea que volia incorporar-hi les aportacions de malalts i familiars. La innovadora ‘Xpatients’, en la que el Clínic també ha estat pioner connecta amb l’objectiu que els protocols mèdics incorporin suggeriments i propostes específiques que puguin millorar l’atenció als pacients.

Comentarios
Multimedia Diari