Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’art de cremar els quadres

16 octubre 2024 20:00 | Actualizado a 17 octubre 2024 07:00
Josep Ramon Correal
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Realment, no sé si podem parlar d’imitació, però l’artista valenciana radicada a Galícia i a Nova York, Elena del Rivero, ha ocupat pàgines als diaris gallecs per cremar els seus quadres. La creativitat piròmana va sorgir l’11-S. Bona part dels quadres que tenia en el seu estudi d’una casa propera a la zona Zero van quedar destruïts en desplomar-se la torre sud. A partir del que quedava dels quadres i de les peces devastades va intentar reconstruir i fer obra nova «treballant amb el concepte que des de la destrucció es pot crear». Va ser un procés «catàrtic», diu Elena del Rivero.

Poc es podia pensar el pintor de Montblanc Maties Palau Farré que la seva excentricitat de cremar els quadres tindria imitadors

En canvi, Palau Ferré va cremar les seves pintures en protesta per una sentència del Suprem que el va obligar a pagar amb 42,20 metres quadrats de llenç un contracte lleoní amb el qual el va enredar un marxant embrollador. Palau Ferré només va salvar els quadres que va donar per a obres altruistes. El seu nebot net, Francesc Marco-Palau, impulsor de l’exposició itinerant que es va fer de l’artista montblanquí, ha escrit que el capteniment rebel del pintor «transmet els valors de la llibertat, la pau i la solidaritat». En el cas d’Elena Rivero, la crema dels quadres en una foguera en el municipi orençà de Bande és una manera de significar el final d’una època. «Ara toca investigar i crear», ha declarat a La Voz de Galicia. Per a Elena del Rivero, la intel·ligència artificial «suposa també el final d’una etapa per a l’art contemporani». L’artista crea «a través de la destrucció i de la reconstrucció». Que bonics que són els artistes!

Comentarios
Multimedia Diari