Així de rotund s’ha mostrat Pascual Sánchez-Juan, director científic del Centro de Investigación de Enfermedades Neurológicas (CIEN), amb seu a Madrid, durant la visita que vam fer dimecres la junta directiva de la Federació Espanyola de Parkinson (FEP).
L’optimisme del neuròleg que dirigeix la investigació es basa en la singularitat d’aquest centre que treballa a l’empara de l’institut de salut Carlos III i amb el suport del Centre Alzheimer Fundació Reina Sofía. El CIEN alberga 150 afectats de malalties neurodegeneratives i altres 40 en un centre de dia. Els malalts reben un control permanent amb extraccions de sang i una ressonància magnètica anual amb l’escàner 3T MAGNETOM Cima.X, el més avançat d’Europa.
Després de la mort del pacient s’escaneja novament el cervell abans de l’autòpsia. Això permet que l’interval entre l’anàlisi post mortem i l’última avaluació en vida «faciliti un diagnòstic concloent de la patologia estructural». Sánchez-Juan explica que aquests descobriments podran impulsar noves teràpies per a patologies neurodegeneratives. El sistema de treball del CIEN ha permès que disposi d’un banc de cervells de més de 800 donacions que, sumant les mostres d’altres dotze bancs de cervells, suposen la base de dades més gran de cervells amb demència de la Península.
Els avenços del CIEN han merescut un ampli treball en el darrer número de la prestigiosa revista Nature, que no dubta a titular que som en un ‘moment clau’ en el diagnòstic i el tractament de les malalties neurodegeneratives. Tant de bo.