Uns capgrossos pagats per la Fàbrica i pels treballadors del Pla de Santa Maria

Reportatge. Els nans del Pla de Santa Maria celebren enguany cent anys, ja que a la festa major del 1920 una notícia esmenta la seva presència

13 septiembre 2020 21:40 | Actualizado a 14 septiembre 2020 09:36
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els capgrossos del Pla de Santa Maria compleixen un segle de la seva existència. Les cinc parelles que formen el català i la catalana, el valencià i la valenciana, el manyo i la manya, el Cu-cut i el Patufet i el Cavaller i la Dama, que la tradició popular coneix com el senyor i la senyora Trenchs.

Com a curiositat, s’ha conegut pel catàleg existent que el preu de cada capgros al 1927 estava entre 55 i 67 pessetes. Amb aquesta dada es pot suposar que al 1920 el preu era bastant semblant. Segons ens van informar, el cost avui seria d’unes 15.000 pessetes cadascun d’ells.

Al comprar-los, en va pagar una part la Fàbrica i una altra els treballadors, de forma que durant tretze setmanes aproximadament, se’ls va treure del sou vint cèntims als homes i deu a les dones. Es va fer així perquè la idea era que es sentissin com uns nans del poble i no només com una adquisició de la Fàbrica. Per la Festa Major d’aquell mateix any ja hi havia capgrossos al Pla. El dia 14 d’agost de 1920 va ser el primer cop que van ser presents en una festa del poble.

Donació d’un hort

La primera notícia dels capgrossos del Pla de Santa Maria sembla que es situa al 1803 quan s’immortalitzà la figura de la senyora Martina Arboi de Grau. Ella va fer donació d’un hort destinat a la construcció d’una casa per a les necessitats locals i dels vianants. Es creu que també s’immortalitzà el seu marit, però aquesta hipòtesi no sembla ésser massa fiable donat que no hi ha dades que ho testifiquin.

Al 1859, la festa de les Neus van participar en la cercavila diferents figures: Mamut gegant, Aquila comuna, una parella d’avis i la Seba. (Dades que provenen de l’Arxiu de la Corona d’Aragó). Sembla ser que fou al maig de 1920 quan un dels socis de la Fàbrica de Teixits Martí, Llopart i Trenchs, concretament Joan Trenchs, va proposar de comprar uns capgrossos pel Pla. Aquesta idea pot ser que sorgís de les tertúlies que en aquella època es feien cada tarda a ‘Cal Tenda’, llavors botiga de roba i comestibles-, on es reunien el rector, el farmacèutic i senyor Trench.

La proposta va ser acceptada i es van adquirir a una fàbrica de Barcelona anomenada “El Ingenio”, creada al 1838 i que encara existeix avui. Més que d’una fàbrica es tracta d’un taller artesanal familiar. Sembla que va ser a l’etapa de l’actual propietària que es van crear els nans del Pla.

El dia 14 d’agost de 1920 va ser el primer cop que van ser presents en una festa del poble.

Per celebrar el centenari d’aquests elements, tenen previst editar un conte dels capgrossos del Pla de Santa Maria com van fer amb la Fàbrica.

Comentarios
Multimedia Diari