Una processó interna per dins la parròquia de Sant Joan de Valls

Crònica. Adaptar-se a la situació La capital de l’Alt Camp va celebrar la festivitat del Corpus, que enguany fa 700 anys de la primera notícia

15 junio 2020 08:50 | Actualizado a 15 junio 2020 09:54
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En unes circumstàncies normals, Valls hauria celebrat ahir el 700è aniversari de la festivitat de Corpus. No obstant, es van adaptar a la situació. Minuts abans de les dotze del migdia, les campanes de l’església del campanar de Sant Joan de Valls van sonar. I és que aquest any el toc manual de les campanes.

A les dotze del migdia, la parròquia de Sant Joan va acollir la celebració de la festivitat del Corpus, limitada als actes que es permeten dins de la situació d’emergència. De fet, hi havia un 50 per cent de l’aforament. Els fidels anaven amb mascaretes i assentats en un banc de diferència per mantenir les distàncies de seguretat.

Ahir es va recordar l’efemèride històrica amb la celebració de l’ofici solemne, a les dotze del migdia, i tot seguit una processó per l’interior de l’església, tot rememorant la que els vallencs van fer pels carrers de la vila ara fa 700 anys, per primera vegada. Una vegada acabat l’ofici i la processó, es va exposar el Santíssim per a l’adoració dels fidels.

La celebració també es va emetre per streaming a través del facebook de la parròquia de Sant Joan.

El programa extraordinari del 700è aniversari de la festivitat del Corpus contemplava des de jornades d’estudi a exposicions, o la solemnitat de l’ofici i la processó, que havien de ser presidits per l’Arquebisbe de Tarragona, i que en el cas de la processó havia de comptar amb la participació excepcional del Seguici cerimonial de la ciutat, com a hereu de la festivitat del Corpus.

Actes posposats

Tots aquests actes s’han posposat fins al Corpus de l’any 2021, mantenint com a única activitat per a enguany una de les exposicions, basada en la festivitat del Corpus del 2019, i que s’obrirà a la sala de l’Institut d’Estudis Vallencs, entitat organitzadora de l’acte.

La festa del Corpus fou instituida per tal de commemorar el gran misteri del Cos de Crist sagramentat, segons disposà la Butlla que expedí el Papa Urbà IV, cap el 1264, però de fet no es començarà a celebrar d’una forma general fins la confirmació pel papa Joan XXII, l’any 1316. Fou ell qui disposà que fos celebrada a perpetuïtat per totes les comunitats cristianes arreu del món. Des d’aquesta institució de la festa, a Roma, només van passar quatre anys perquè es comences a celebrar a la vila.

La festivitat del Corpus a Valls és una de les més antigues de Catalunya i la de major trajectòria del Camp de Tarragona, ja que la referència més antiga de la seva celebració data de l’any 1320. El 9 de setembre de 1320, en el testament, d’Elisenda, vídua de Guillem de Bianya, de Valls, consta una deixa testamentària per la compra de ciris destinats a la festa i processó del Corpus. Un dia més tard, el 10 de setembre, Serena, esposa d’Arnau Farré, també en el seu testament, fa la deixa d’un ciri per a la processó del Corpus.

Aquestes dues dades, conservades al Liber Testamentorum 1319-1320, de Valls, són les més antigues que es conserven a la ciutat, però al llarg del mateix segle XIV i XV sovintegen les deixes per a la celebració de la festa.

El papa Joan XXII l’any 1316 disposà que la festa del Cos de Crist fos celebrada a perpetuïtat per totes les comunitats cristianes.

Comentarios
Multimedia Diari