Un viatge en el temps entre camps de vinya

¡Territori cooperatiu!. Ahir al matí va tenir lloc la penúltima visita a Nulles on van conèixer el paisatge, productes locals i la història

23 agosto 2020 17:10 | Actualizado a 23 agosto 2020 17:30
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Visitar un jaciment iber del segle III aC , descobrir .a pedania d’origen medieval Casafort i acabar observant eñ celler noucentista de Nulles de principis del segle XX i degustar alguns dels seus vins Adernats. Ahir va tenir lloc la penúltima visita guiada a Nulles ‘Territori Cooperatiu’.

A les deu del matí va començar la ruta. Pel camí cap al poblat iber van conèixer les varietats i el paisatge d’aquest poble de l’Alt Camp. El jaciment dels Rabassat s data entre finals del s. IV aC i finals del s. III – inicis del s. II aC. S’hi distingeixen diverses fases constructives: un primer moment identificat per estructures retallades a la roca i una segona fase a la qual correspon l’edifici actualment visible, d’uns 400 m2 de superfície, on es documenten les funcions residencials, magatzem i activitats domèstiques i artesanals.

El conjunt es completa per diverses sitges per reserva de cereal i un sistema de basses o dipòsits per la decantació de líquids. Abandonat el jaciment, ja al s. I aC - s. I dC, s’aboca el cos d’un home adult (probablement ajusticiat) dins una de les basses, ja abandonada i parcialment reblerta.

Casafort és una entitat de població del municipi de Nulles, a la comarca de l’Alt Camp. Es troba al nord-est del nucli urbà de Nulles, a uns 240 m d’altitud. L’any 1359 pertanyia a Francesc de Montbui i tenia cinc focs. S’hi troba l’habitatge conegut com a ca l’Hereu o cal Lluc on hi ha una pedra datada del 1583 i la pedra clau de la portalada està datada el 1767 i té l’escut de la Inquisició: una creu, una espasa i una branca d’olivera amb la inscripció «El Senyor promou la teva causa i la jutja».

«No hi havia estat mai aquí», deia una dona mentre caminava. «Sembla la Toscana de l’Alt Camp», remarcava una altre participant.

Al cap d’una estona, els visitants van arribar al celler cooperatiu o la «Catedral del Vi», obra de Cèsar Martinell. Van rebre una breu explicació i seguidament van provar dos vins d’Adernats i els van poder comprar a la botiga. «És un bona manera de donar a conèixer la fauna, pobles del costat», diu Laura Oliva de Camins Km0 –una empresa que fomenta activitats econòmiques sostenibles que promocionen el producte km 0 i els projectes locals– i encarregada de la visita d’ahir.

Jordi Pons, és un veí de Bràfim i va participar amb la seva família. «Són unes rutes fantàstiques que fan territori i podem conèixer les cooperatives», afirma Jordi. Afegeix que «Camins km0 s’ho han preparat molt bé i som de Bràfim i hem conegut coses que no sabíem i conèixer més el territori». Ell i la seva família han participat en quatre de les set rutes programades per aquest estiu. «Si en tornen a programar repetirem i recomanarem les rutes», detalla Pons.

La primera ruta va ser a Bràfim on es van poder veure alguns dels valors principals de la Plana Agrícola de Secà: agricultura, paisatge, producte mediterrani de secà, patrimoni cultural i arquitectònic. A Alcover, la visita estava centrada en l’avellana; Bràfim, Nulles, Vila-rodona i Rodonyà en la vinya; el Pont d’Armentera en l’horta i a Valls en la primera cooperativa. El pròxim dissabte faran l’última ruta a Vila-rodona. Aquesta activitat es fa a través de l’empresa Iber APT a contacte@iberapt.com i encara hi ha places disponibles. Totes són amb aforament limitat i amb totes les mesures necessàries.

Ajudar als pagesos i productors

Però com va néixer la iniciativa? Durant el confinament, i per tal d’ajudar a tots aquells pagesos i productor s agroalimentaris que fan venda directa –fins i tot portant-ho a casa–, van crear un llistat de compra de proximitat que portava per nom ‘De la terra a la taula!’ i ho anaven actualitzant setmanalment. És una campanya coordinada per l’Oficina Comarcal del Departament d’Agricultura i el Consell Comarcal de l’Alt Camp, amb el suport de Gustum, projecte de cooperació LEADER finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat i FEADER de la Unió Europea. «Volíem posar en valor el patrimoni dels pobles i a la vegada anar a les cooperatives perquè les coneguessin i d’ara a endavant facin compra de proximitat», conclou Glòria Tibau del DARP de Valls qui assegura que ha tingut una bona resposta de participació.

Comentarios
Multimedia Diari