L’esperat desmantellament del projecte Castor, que tant malestar i protestes va provocar a les terres del Sénia i especialment a Alcanar, comença a prendre forma. El primer pas ha estat l’arribada de la Jack Up als voltants del port de Tarragona, aquest diumenge 30 d’abril cap a migdia. La Jack Up és la plataforma que farà els treballs de segellament definitiu dels pous del Castor.
Aquesta plataforma anomenada Noble Resolve ve des de Dinamarca i és propietat de Noble Corporation. Navega sota la bandera de les illes Marshall. La seva longitud total és de 70 metres, la seva amplada és de 68 metres i té uns 150 metres d’altura. Arriba transportada en el vaixell especialitzat Heavy Lift Vessel, dissenyat per al trasllat d’estructures de grans dimensions en alta mar.
Es preveu que durant el mes d’abril, depenent de les condicions meteorològiques, la plataforma arribi remolcada des del port de Tarragona als voltants de les instal·lacions marines del Projecte Castor per a iniciar els treballs de segellament i abandó definitiu dels pous. Aquestes operacions duraran previsiblement uns vuit mesos. S’hi haurà d’instal·lar 37 taps en tretze pous. En 22 dels segells es farà servir la perforació mecànica i en la resta detonacions al subsol marí.
Els pous submarins que s’han de segellar estan tancats des de 2016 amb uns segells provisionals, que tenen una caducitat d’entre dos i quatre anys. Segons càlculs inicials realitzats ara fa tres anys, el cost de tot plegat ascendia fins a uns 70 milions d’euros. A mitjans de març el govern espanyol va donar llum verda a la declaració d’impacte ambiental (DIA) que ha de permetre l’operació, que es dividirà en tres fases. En primer terme, s’aproximarà i posicionarà la plataforma d’operacions, que s’ancorarà al fons marí. A la segona fase s’executarà el segellament i abandonament definitiu dels pous. És en aquest moment en què està prevista la retirada dels taps temporals i la neteja del fluid detectat el 2015 que impregna les parets interiors dels pous per assegurar l’adherència del ciment. En l’última fase, es restaurarà el fons marí i s’efectuarà la desmobilització definitiva, tant de la plataforma d’operacions com dels equips i el personal.
El Projecte Castor, que tenia com a finalitat emmagatzemar gas en un antic jaciment submarí situat enfront de la costa de Castelló i Tarragona, va ser abandonat en 2013 després de detectar-se una sèrie de moviments sísmics en la zona, generant gran preocupació entre la població i les administracions locals.
Les instal·lacions estan inactives a l’espera del seu desmantellament definitiu.
Amb l’arribada de la Noble Resolve, es fa un pas clau en la resolució d’aquest complex procés, garantint la seguretat ambiental i estructural de la zona. Els treballs de segellament i abandó seran supervisats per les autoritats competents, assegurant que es compleixin els estàndards tècnics i mediambientals establerts.
L’arribada de la plataforma i l’inici de les operacions són una fita important en la gestió del llegat del Projecte Castor, marcant l’inici del tancament definitiu d’una infraestructura que va generar gran controvèrsia en el seu moment. Ara, amb la intervenció de Noble Resolve, s’espera posar punt final a aquesta història amb una solució definitiva i segura per a l’entorn marítim de la Mediterrània.
Fiscalització des d’Alcanar
La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i l’Ajuntament d’Alcanar han avisat que fiscalitzaran el desmantellament del fallit projecte de gas i han criticat l’opacitat de l’operació. L’entitat reclama «informació detallada de totes les possibles conseqüències que hi puguin haver» en el procés de desmantellament i segellat. Tornen a alertar dels «riscos importants» com són «el possible vessament d’hidrocarburs» , restes de cru que no es van extreure quan Shell va explotar la plataforma petroliera Amposta, o «nova sismicitat pels moviments estructurals» que es preveuen en el segellat. La Plataforma del Sénia demana transparència en els costos del Castor, que ara són declarats «confidencials», a més d’un calendari del desmantellament de la plataforma terrestre d’operacions.