D’ençà de l’inici de la pandèmia, al març de 2020, la Diputació de Tarragona treballa per pal·liar les conseqüències de la crisi social i econòmica que se n’ha derivat, i alhora, reactivar l’economia i la inversió pública al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. Per fer-ho, disposa del Pla de xoc Covid-19, una eina de caire transversal que inclou múltiples accions en àmbits ben diversos.
En el darrer any, i en el marc d’aquest programa específic, dotat inicialment amb 10M€, els ajuntaments han rebut ajuts extraordinaris per a despeses en salut pública derivades de la pandèmia, i per impulsar l’ocupació i l’emprenedoria als respectius municipis, mitjançant plans d’ocupació o activitats de foment del comerç de proximitat. Al mateix temps, s’han destinat recursos econòmics per a entitats i fundacions de caràcter social -Creu Roja, Càritas o Banc dels Aliments-, i també per a més de 120 microempreses i professionals autònoms de l’àmbit de la cultura, per fomentar l’activitat en aquest sector productiu.
D’altra banda, destaca l’increment del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació, destinat als ajuntaments i amb una dotació de 31M€ per a la present anualitat. Això els permet disposar de més recursos i, amb una economia més reforçada, reactivar millor l’activitat productiva, la reinserció laboral o l’atenció social a col·lectius més vulnerables. Al mateix temps, s’han concedit ajuts per a inversions en immobles de titularitat municipal, fet que afavoreix el desenvolupament de polítiques socials d’habitatge i que alhora contribueix a combatre el despoblament rural. «L’actual crisi ha refermat el paper de la Diputació de Tarragona com a un autèntic motor econòmic de la demarcació, amb una inversió econòmica, directa i indirecta, que no ha parat de créixer», assenyala la presidenta de la institució, Noemí Llauradó.
Una de les primeres accions de la Diputació en iniciar-se la pandèmia va ser la desinfecció d’espais públics als pobles de la demarcació per evitar la propagació del coronavirus, o el repartiment d’equips de protecció individual per a ajuntaments de municipis petits. Des de llavors, la institució supramunicipal no ha parat de treballar contra la Covid. Una de les darreres iniciatives en aquest sentit és el nou projecte de formació ocupacional en línia per a joves d’entre 18 i 29 anys en situació d’atur o de recerca de feina, amb cursos gratuïts en els àmbits de la neteja i desinfecció d’espais públics, socials i de serveis; de dinamització del petit comerç i d’organització, edició i producció musical. És un altre exemple recent de les mesures que la Diputació inclou en el pla de xoc, una eina viva i en constant ampliació i adaptació a la situació actual.