«La casa de l’àvia materna sempre és la pàtria»

Homenatge a Montserrat Abelló. Tarragona ha inaugurat un mural gegant al lateral de la casa on va néixer la poetessa tarragonina l’any 1918, al carrer Apodaca, 23

16 noviembre 2024 15:01 | Actualizado a 16 noviembre 2024 15:01
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

I ara, asseguda al llindar de casa meva, sóc amb vosaltres. Aquest és un fragment del poema Retorn, de la poetessa tarragonina Montserrat Abelló, i que des del mes de setembre es pot llegir en un mural gegant ubicat al número 23 del carrer Apodaca. Aquí és on va néixer l’artista l’1 de febrer de 1918 i on ara la ciutat vol retre-li homenatge amb un retrat obra de Samantha Bosque.

El mural s’ha inaugurat aquest matí i l’emotiu acte ha comptat amb la presència de la filla de la Montserrat Abelló. «La meva mare va néixer aquí i només hi va viure dos o tres anys. Tot i això, ella sempre va reivindicar que era tarragonina. Aquesta és la casa de la seva àvia materna. I ja se sap, la casa de l’àvia materna sempre és la pàtria», deia Mireia Bofill Abelló, filla de l’homenatjada.

El pare de la protagonista d’aquesta història era enginyer naval, un ofici que va obligar a viatjar molt a la família. Abelló va passar part de la seva infantesa a Cadis, Londres, Cartagena i, fins i tot, a Xile, on van néixer els seus dos fills, la Mireia i en Miquel. «Amb la guerra va haver d’exiliar-se i en tornar és quan va fer aquest escrit», deia la filla, referint-se als versos de Retorn. «Per sort, la seva poesia sempre ha tingut molt bona acollida a Tarragona», afegia Bofill.

La filla d’Abelló ha aprofitat l’acte d’homenatge per agrair l’estima que la ciutat ha tingut sempre cap a la seva mare. «Ara bé, a part d’aquests reconeixements, el que és realment important és que se segueixi llegint la seva obra», deia Bofill, qui destacava la tasca feta per dues filòlogues i professores, Montse Bové, coordinadora de Veus de dona a Tarragona, i Anna Gispert, presidenta de l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC).

El retrat

La iniciativa de fer aquest mural homenatge a la poetessa tarragonina sorgeix l’any 2022 de la mà de l’arquitecte tarragoní, Ramon Aloguín, i de l’arqueòleg i tècnic municipal, Arcadi Abelló, en assabentar-se que l’edifici es reformaria. Tenien la necessitat de reconèixer la figura de la poetessa. El seu desig es va fer realitat.

L’autora de l’obra és l’artista Samantha Bosque, qui explicava que «amb aquest retrat, he volgut reflectir la tenacitat de la Montserrat escrivint», i afegia que «d’aquesta manera, esperem que estigui més present que mai a la ciutat».

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, va destacar que «la inauguració d’aquest mural no només rendeix homenatge a la seva vida, sinó que també recorda el paper fonamental per, a través de les seves paraules, haver fet una societat més igualitària, justa i inclusiva», i va acabar dient que «aquest mural serà un recordatori constant del fet que l’art i la cultura tenen el poder d’inspirar i mobilitzar les persones».

Comentarios
Multimedia Diari