El modernisme del Camp de Tarragona

Casa Bofarull. Ideada per l’arquitecte Josep Maria Jujol a principis del segle XX, és un dels vestigis més acurats del Modernisme català i un important atractiu dels Pallaresos

13 junio 2018 17:49 | Actualizado a 13 junio 2018 17:54
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Casa Bofarull sorgeix de l’estreta relació dels seus propietaris amb un dels arquitectes més representatius del Modernisme. Les germanes Pepita i Dolors Bofarull coneixien Josep Maria Jujol dels seus estius a la Secuita. La seva casa pairal presentava nombroses deficiències a causa del pas del temps i el mal manteniment. Per això li van encarregar la reforma de la galeria de bigues de fusta de la façana. Aquell 1913, Jujol va començar a idear dibuixos i croquis d’altres parts d’aquesta casa, convertida avui en dia en un dels atractius arquitectònics més importants dels Pallaresos.

Vint anys més tard, després de diverses fases de remodelació, Jujol finalitza la seva intervenció a la casa amb els darrers detalls de l’entrada. Durant la Guerra Civil, l’àngel situat al damunt de la torre es desmunta, ja que la seva representació religiosa suposava un perill per als habitants de la casa. El 1954 va morir Josefa Bofarull, aleshores propietària de la llar, i l’edifici va romandre tancat durant anys.

No va ser fins al 1992 quan es va projectar la restauració dels pilars de la galeria. L’any 2000 continuen les reconstruccions de les parts més afectades, com una barana de ceràmica i la recuperació de l’àngel. Finalment, el 2013, cent anys després de la incorporació de Jujol a la infraestructura, les actuals propietàries inicien el projecte per obrir les portes de la Casa Bofarull al públic.

Passada la porta, una àmplia entrada dóna accés a l’antic celler, a l’estable dels animals, al magatzem i a l’ampli distribuïdor a la planta baixa.
A la primera planta, s’hi entra per la Gran Sala. A les seves parets es poden veure les restes més antigues de la casa, els fragments de pintures i frescos amb imatges de sants i del Sant Sopar. La segona planta està destinada a les golfes. Té accés a un terrat exterior damunt de la galeria. Des d’aquí hi ha unes grans vistes de la casa, de la cúpula, la figura de l’àngel i vinyes dels voltants.

A l’interior de la torre es pot observar l’ull de l’escala, on destaca la barana de ferro, el passamà de fusta i el groc i blau de les parets. Es pot gaudir de postals del poble en diferents tons a través dels acolorits vitralls de les finestres. Finalment, la torre descoberta, oberta als quatre vents, presenta diferents panoràmiques i dóna pas a la cúpula amb el penell en forma d’àngel que custodia la casa plena de màgia.

Comentarios
Multimedia Diari