Albert Pedret: «Demanem tornar aviat a les places»

Entrevista. Amb mesures i sempre que la pandèmia ho permeti, però el desig de tornar a l’activitat és ferm

24 octubre 2020 18:30 | Actualizado a 25 octubre 2020 07:46
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Des de la Colla Vella, com heu viscut aquesta Santa Úrsula amb un format tan diferent?

Són dies fotuts, perquè per Santa Úrsula els castells es viuen molt, és la nostra raó de ser i quan venen dies assenyalats, és complicat. Ens passarà el mateix l’any vinent amb les Decennals, quan farà 230 anys de l’origen dels castells. No poder fer castells és una cosa que ens costa molt.

El fet de no poder fer castells marca aquest diumenge. Com hauria estat aquesta diada si ho hi hagués hagut pandèmia?

Haguéssim seguit el ritme d’assajos i de qualitat que portàvem. L’any passat vam fer castells immensos i molt difícils de fer. Tothom parla del 3 de 9 però el fet més bèstia d’aquell dia va ser ajuntar el 4 de 9, el 2 de 8 i el 3 de 9 en una mateixa diada, a més del pilar de 8, que mai s’havia fet fora de Tarragona. No només vam carregar un castell, sinó que vam fer una diada amb majúscules, en un marc immillorable. És un fet molt difícil de repetir, però l’objectiu era treballar en aquesta línia i superar aquella diada.

Quin paper hauria de jugar el món casteller en la represa de les activitats culturals?

Som conscients que la nostra activitat cultural és de contacte. Compartim espais amb gent de diverses edats, de diversos llocs i escoles. Però els castells han estat un puntal en la cultura del país, sempre han estat allí, fins i tot amb els problemes recents de persecucions a les institucions i als polítics. Som conscients dels inconvenients que hi ha però demanem que es faci l’esforç per tornar el més aviat a les places. Que no se’ns deixi per l’últim moment. S’ha de mirar com podem començar a treballar en els nostres locals, aplicant les mesures i sempre que la pandèmia ho permeti.

Creu que s’hauria d’aprofitar aquesta aturada de l’activitat per potenciar o debatre de forma més pausada alguns aspectes més teòrics del món casteller?

De fet, com que no hi ha activitat, intentem suplir-la amb altres coses relacionades amb els castells. A Valls ja es fa recerca i documentació a través de la Càtedra de Castells de la URV, però hem copsat que s’està despertant més interès per aquests aspectes pel fet de no haver castells, que abans no tothom li prestava atenció.

Què heu fet per no trencar la pinya entre els membres de la colla?

A nivell d’assaig, no podem fer res, no té sentit assajar en grups de 10 persones. Però sí que hem reforçat molt la nostra activitat a les xarxes socials. Ara, per Santa Úrsula, volíem tornar a tenir actes al local social, però, malauradament, ho hem hagut de suprimir per la situació actual. El que sí que farem és un acte avui a la tarda on ens trobarem al local, com fèiem després de la Diada, amb aforament limitat, on projectarem vídeos de castells emblemàtics.

I pel que fa a la canalla, heu pogut fer alguna cosa?

Respectant les mesures, hem començat a fer algunes activitats al local un cop per setmana, però fent jocs o dibuixant, perquè es trobin i no perdin el contacte.

Quan es puguin començar a fer castells, canviarà alguna cosa? Creu que s’haurà d’apostar per construccions amb menys pinya o folre per no aglomerar tanta gent?

Les pandèmies causen canvis de conductes, però nosaltres no ens plantegem que ens pugui canviar la manera de fer. La represa serà gradual, els castells tornaran i potser arrossegarem menys colles o menys gent. Però amb el temps tot s’anirà posant en ordre. Les construccions hauran de ser àmplies i tornaran. Gradualment, els castells tornaran a ser on eren.

Sense actuacions ni activitat, com esteu mantenint econòmicament l’entitat?

No tenim els ingressos que teníem però hem rebut el suport econòmic de l’Ajuntament, estem aguantant la situació. Tampoc tenim despeses però tenim impostos i manteniment. La colla té un vessant social per mantenir el grup cohesionat i integrat. Hi ha famílies que necessiten un cop de mà i els hi donem. Els castells són la nostra gent, no ens podem desentendre d’ells.

Ara que els castells no són a plaça, pensa que un espai com el futur Museu Casteller pot tenir un paper essencial per mantenir viu el món casteller?

Nosaltres l’entenem com a un museu amb interacció. Creiem que ens donarà un espai on hi càpiga tota aquesta part teòrica que parlàvem abans. Ha de tenir recorregut i que tothom el tingui com a punt de referència.

 

Comentarios
Multimedia Diari