L’Associació de Veïns Reus Sud Misericòrdia de Reus ha presentat recentment un llibret (editat per La Banya Edicions l’any 2020) amb retalls de premsa i documents que ens transporten a la lluita veïnal –produïda fa vint anys– contra la creació d’un magatzem subterrani de gas entre Reus i Riudoms, un projecte que va despertar una gran indignació entre el veïnat de les partides del Rubió i de Blancafort.
Aquestes persones es van movilitzar després que un dia qualsevol, sense venir a tomb i pels volts del 1999, una sèrie de màquines passessin per camins i carreteres de Reus, Riudoms, així com altres municipis; amb l’afegitó de què un any després, al Camí de Rubió, s’hi fes una esplanada i s’iniciés una perforació.
A partir de llavors, els veïns i veïnes va assessorar-se amb diferents entitats, tant de caràcter ecologista com jurídic i d’altres naturaleses, per tal d’aturar el projecte. De fet, les diverses exploracions que es van dur a terme als terrenys van fer posar en alerta als veïns; les reivindicacions, fins i tot, van acabar arribant al Parlament.
Així doncs, sota el títol David contra Goliat i amb el lema utilitzat llavors, ‘No a la bossa de gas’, els veïns de Reus Sud Misericòrdia van recordar aquest dilluns, dia 18 d’octubre, la lluita que fa 20 anys van fer els veïns i veïnes per evitar la creació de la bossa de gas al subsòl del Camp de Tarragona.
La trobada, acollida al local social de l’entitat de la Urbanització Blancafort, va comptar amb la presència de la junta de l’entitat veïnal, veïns i veïnes, representants d’altres associacions –com ara la Federació d’Associacions de Veïns de Reus, amb el seu president Marcos Massó–, la regidora de Relacions Cíviques, Montserrat Caelles, i l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, entre altres personalitats.
Un projecte «polèmic»
El president de l’associació, Josep Barberà, va rememorar una «pregunta clau», formulada llavors pel fill del veí Marc Padrell, a uns enginyers (tot en el marc d’una de les reunions aconseguides per l’alcalde Pellicer, llavors al Parlament): «Vosaltres vindríeu a viure aquí?, se’ls va preguntar i aquests van respondre amb un rotund No. Llavors, la nostra idea contrària a emmagatzemar gas al subsòl va prendre més força».
Com dèiem, van parlar amb molts actors de diversos àmbits i se’ls van unir diverses entitats, a la protesta veïnal. «Ens vam bellugar molt», va corroborar Barberà. Sobre el títol del llibret, Barberà el va subratllar, tant a la trobada de dilluns com al mateix volum: «És una lluita, com la de David i Goliat, que vam guanyar».
Per la seva banda, l’alcalde Pellicer va descriure el projecte que també recordava d’allò més com a un de «molt polèmic». «Val a dir, a més, que el tema de les energies renovables era molt incipient», va assenyalar Pellicer.
La creació del recull informatiu
A tall d’anècdota, el president de l’Associació de Veïns Reus Sud Misericòrdia, Josep Barberà, va explicar que crear el recull de premsa i documents va sorgir «fruit de l’avorriment, en arribar la Covid-19», va assenyalar. Amb tant de temps lliure, va dir, van fer un exercici de memòria que va acabar esdevenint llibret.