Les incidències de la recollida pneumàtica de la brossa estan fent plantejar a l’Ajuntament de Reus la continuïtat d’aquest sistema subterrani que es va implementar a Reus l’any 2007. El 2031 acaba la concessió «i hem d’analitzar si donem continuïtat o el substituïm per altres models», explica el regidor de Via Pública, Daniel Marcos, que admet problemes de desbordament que es deuen, sobretot, a l’incivisme, però també per necessitats de manteniment de la central, posada en marxa fa gairebé 30 anys.
En la recollida pneumàtica, la brossa es diposita en unes bústies i a través d’un sistema d’aspiració, els residus són enviats a la central de recollida, ubicada a la plaça del Velòdrom. Tot i ser un sistema innovador, acumula avaries, la majoria «per incivisme», detalla Marcos. «Hi ha gent que aboca runa, làmines de fusta com parquet i vidre», detalla. Un problema amb el qual també s’han trobat altres ciutats on tenen aquest sistema implementat, com Barcelona.
Tot plegat provoca embussos que sovint, si estan localitzats al mig d’una canonada, acaben afectant a diverses illes, que col·lapsen i, en conseqüència, els usuaris deixen les bosses de brossa a peu de carrer.
El regidor concreta que una avaria important del sistema està localitzada prop de la Biblioteca Central Xavier Amorós. En aquest punt, hi ha una canonada malmesa per l’incivisme, el que provocaria embussos a la zona. De fet, hi ha diverses illes de la zona pròxima que solen estar desbordades, com la de la plaça de la Cultura de la Pau, l’avinguda del President Companys, carrer Gornals o de Güell i Mercader.
De fet, el consistori té localitzada una zona especialment problemàtica al barri del Carme per aquest incivisme, però també tenint en compte que és una zona densa de població. En canvi, en altres punts on també està implementada la pneumàtica no es produeixen tants desbordaments, com a la zona de Països Catalans o Mare Molas. En aquest darrer cas, el problema més habitual és que comerços deixin caixes de cartró de grans dimensions als voltants de les bústies.
«També ens trobem amb gent que vol fer encabir bosses de la brossa massa grans, o usuaris que deixen la brossa fora de la bústia perquè creuen que està plena quan en realitat està buida», afegeix Daniel Marcos.
Ara per ara, el regidor recalca que la Guàrdia Urbana està «molt vigilant» davant d’aquests comportaments incívics. De fet, llençar la brossa fora dels contenidors està actualment sancionat amb 500 euros (amb una sanció màxima de 600 euros), mentre que dipositar runes a la via pública comporta multes de 625 euros, amb màxim de 750 en casos de reincidència.
Fins a finals de 2024, aquests imports eren més baixos (de 300 euros en tots dos casos), però el consistori va optar per incidir més contra l’incivisme apujant les sancions. En paral·lel, i en el cas concret de la pneumàtica, Daniel Marcos explica que s’estan analitzant possibles solucions, entre les quals, incidir amb més campanyes de sensibilització entre la ciutadania.