Cada 18 de maig, des de l’any 1977, i impulsat des del International Council of Museums, se celebra el Dia Internacional dels Museus. Aquest any sota el lema «El futur dels museus: recuperar i tornar a imaginar». En el marc d’aquest dia, els Museus de Reus se sumen a la celebració, i amb la col·laboració del Gaudí Centre, han programat una quarantena d’activitats, a 5 espais patrimonials de la ciutat, amb més de 600 entrades disponibles i 7 dies de portes obertes.
Per qüestions sanitàries, el format d’altres anys, quan s’obrien de nit les instal·lacions, s’ha hagut de adaptar a un programa en la línia de les mesures de prevenció necessàries. El programa organitzat pels Museus de Reus s’allargarà tot el mes de maig i inclou portes obertes, visites guiades a espais de reserva, activitats familiars, itineraris de carrer i projectes expositius dels més joves. Tampoc s’ha oblidat als més grans, amb un retrobament amb el col·lectiu perquè pugui gaudir de la festa dels museus, amb totes les mesures de seguretat.
La programació als Museus de Reus, per tant, s’ha plantejat amb els objectius de duplicar la oferta de sessions a les activitats tradicionals; obrir els Museus a la ciutat amb noves propostes; crear aliances educatives amb els centres escolars i programar per a famílies i gent gran.
Eines per a millorar la societat
Des de l’Agència Reus Promoció també s’han preparat una sèrie d’activitats gratuïtes amb reserva prèvia del 14 al 18 de maig i s’oferirà la visita al Gaudí Centre durant tot el dia 18, en el seu horari habitual de 10 a 14 i de 16 a 19h.Les activitats son gratuïtes i amb límit d’aforament, i s’han de reservar directament a l’adreça web ticket.reusturisme.cat o bé a ticket.reusturisme.cat
Aquest darrer any ens ha tocat viure una situació excepcional que ha trasbalsat el nostre dia a dia i ens ha fet sortir de la zona de confort. Davant la incertesa que sembla que s’ha instal·lat per quedar-se, creiem fermament que els museus tenen un paper central en la nostra societat, com espais de cultura i de gaudi, però també de reflexió crítica i de formació.
Aquest període de canvis també ens ha obert un món, el digital, que ens ofereix noves eines i possibilitats de comunicar-nos a una diversitat de públics i usuaris. Els museus encara són molt necessaris com a eina per fer front al nostre present i futur. Mirar al passat, més enllà d’ajudar a conèixer-nos, ens dona les eines necessàries per afrontar allò que ens depara el futur. Per tant, des de Reus estem caminant cap uns museus i espais museístics més socials, que a més d’aportar-nos més coneixements i gaudi, siguin una eina per la reflexió que ens ha d’ajudar a millorar la societat actual.