Memorimage en femení

Reus. El Festival Internacional de Cinema celebra la 14a edició des de demà fins al dissabte amb paritat de gènere

05 noviembre 2019 07:50 | Actualizado a 05 noviembre 2019 08:57
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Qualsevol festival que tracti de la memòria en general ja resulta transgressor o, com a mínim, per a alguns pot ser fins i tot incòmode. I el Memorimage, amb 14 edicions, s’ha convertit en un certamen que es planteja moltes coses sobre la nostra identitat, tenint en compte que cada cop construïm més aquesta identitat vinculada a obres audiovisuals». Són paraules de Daniel Jariod, director artístic del Festival Internacional de Cinema de Reus, que se celebra des de demà dimecres fins al dissabte.

Catorze seran els films d’aquesta edició que té a la dona com a protagonista dintre i fora de les pel·lícules. «Enguany, des d’un principi he pogut veure que ens arribava molt de material femení i molt bo i d’aquí va sorgir la idea de fer una secció oficial femenina. Ningú no es plantejaria fer mai una secció masculina perquè totes ho són, però sembla que si nosaltres com a festival no fem aquest esforç, això espontàniament és molt difícil que s’esdevingui, la qual cosa és un problema», assegura Jariod qui afegí que aquesta paritat no hauria de ser notícia.

Vinculat al gènere, com manifesta el seu director artístic, aquesta edició presenta «molts retrats individuals majoritàriament femenins de persones amb una fortalesa mental, amb una voluntat de canviar les coses o de canviar-se a si mateixes». Justament, un d’aquests personatges és el que obre el certamen demà, de la mà de Susanna Barranco. Amb el cor al genoll és la història de Sol Picó, referent de la dansa contemporània, una ballarina que continua la seva carrera més enllà de la seva edat. Una inauguració que, coincidint amb l’any Roseta Mauri, anirà acompanyada d’una actuació de dansa amb els ballarins i ballarines de les escoles Artis, Centre de Lectura i Nuria Díez.

Enguany el certamen es divideix en les seccions Oficial, MemoriReus, MemoriXics, MemoriJove i Memorimage Online. Pel que fa a aquesta última, Jariod valorà el fet que «és precisament on hi ha un creixement exponencial més fort a través de la plataforma Filmin. Tot i que el certamen és cent per cent reusenc, les noves tecnologies ens permeten expandir-nos i que arribi a nivell mundial i el festival està fet per combinar aquestes dues vessants». Un caire reusenc que també va destacar Daniel Recasens, el regidor de cultura de l’Ajuntament de la ciutat, a més a més de la transversalitat, «perquè és per a tots els públics i edats» i la seva gratuïtat. En aquest sentit, el MemoriXics està plantejat com a sessió familiar i el MemoriJove, per als adolescents. Uns llargmetratges i curtmetratges que enguany es podran veure al Teatre Bartrina, a l’Orfeó Reusenc i al Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus (CIMIR).

Com recorda el seu director artístic, el Memorimage va néixer ara fa 14 anys amb la idea de «reivindicar o de donar visibilitat a obres creades amb material d’arxiu». En aquest sentit, assenyala com ha canviat la visió d’aquest arxiu. «Abans el creava qui tenia accés a les eines que el generaven, com ara una càmera de cinema o un element enregistrador de so i era una cosa limitada. Avui en dia en generem tots. I la importància ja no és únicament de l’arxiu que estarà a l’abast de tothom i que segurament ens desbordarà sinó en com es filtrarà, qui convertirà aquestes imatges gravades espontàniament per milers d’individus en discursos. De fet, l’origen de la fake new és deixar-te emportar per l’impacte visual sense tenir en compte el context», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari