Lídia Bargas: «A Prades volem ser un pol turístic tot l’any»

Present i futur. A través del Pla Estratègic, l’Ajuntament ha dinamitzat el municipi en l’àmbit econòmic, social i turístic

14 mayo 2018 09:55 | Actualizado a 14 mayo 2018 10:09
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, ha fet del Pla Estratègic una eina essencial per al desenvolupament local. El cultiu de llúpol, el projecte Poma de Prades o les pròximes jornades dedicades a la reina Margarida són un exemple dels projectes impulsats.

El Pla Estratègic de Prades ha canviat el municipi. 
Sóc una persona a qui li agraden molt els projectes nous i engegar noves iniciatives. És fàcil sempre que tinguis un bon equip i el poble al darrere que et segueixi.

Aquest és el tarannà dels veïns?
Quan vam engegar el Pla Estratègic volíem que fos de baix cap a dalt, és a dir, amb la implicació de la gent del poble, per donar-li un sentit. Vam repartir la població en sectors per explicar les idees. Si en aquell moment no haguéssim trobat aquest suport, el Pla Estratègic probablement no hauria continuat endavant. Després, vam definir els blocs de treball: turisme, social, esports, natura i patrimoni, cultura i economia, i empresa per començar a treballar.

En l’àmbit turístic, un dels objectius és desestacionalitzar el turisme.
Tenim un futur turístic. Hem d’adaptar-nos als nous moments i inventar nous projectes, perquè volem ser un pol turístic tot l’any, tant a l’estiu com l’hivern.

«Amb la futura construcció de Centre Astronòmic Muntanyes de Prades ampliarem les oportunitats turístiques»

En què es treballa?
Ens interessa que la gent conegui Prades més enllà del mes d’agost. Treballem per celebrar actes i festes més enllà de l’estiu. La primera festa que vam posar fora d’aquest període va ser la Prades Bosc, al novembre. Al setembre, tenim la tradicional Festa de la Patata, a l’octubre la Festa Major, i al novembre la Festa del Bolet, que també serveixen per desestacionalitzar el turisme. Tot i que els mesos de juliol i agost continuen estant plens d’activitats. I, enguany, com a novetat també impulsem el Concurs de Gossos Tofonaires al mes de juny. Gràcies al Pla Estratègic s’ha impulsat un calendari amb tots els actes, per organitzar les activitats de totes les entitats i associacions del municipi.

Els esdeveniments esportius també fan aquesta funció.
Sí. Com que se celebren en cap de setmana atreuen turistes, són exemples l’Ultra Trail Muntanyes de la Costa Daurada, la sortida Reus-Prades-Reus, etc. Les rutes per camins naturals també promouen que hi hagi gent caminant pels boscos de Prades cada dia, i és un turisme que gaudeix del paisatge, l’entorn i la natura.

Fins ara ha cuidat molt el turisme familiar i de natura. Quins altres perfils turístics vol atreure?
Sí. Sota el segell de Destinació de Turisme Familiar organitzem moltes activitats durant tot l’any; i el turisme relacionat amb la natura també és important. Ara ens volem centrar i treballar amb el turisme cultural. Hem apostat per presentar la candidatura a Pobles amb Encant i, en aquest sentit, també fa anys que apostem pel Festival Internacional de Música, que enguany arriba a la dinovena edició. I el fet de coincidir amb el Curs Internacional de Clarinet també aporta un valor afegit al festival.

En aquest àmbit, enguany Prades estrenarà, a l’agost, unes jornades dedicades a la reina Margarida.
Sí, la celebració d’aquestes jornades, que inclouen conferències a càrrec d’experts d’alt nivell, nacional, estatal i internacional, una representació teatral i un concert, pensem que poden atreure un perfil específic de turista, és a dir, persones interessades a conèixer, en primícia, la vida de la reina Margarida. 

«Des de l’Ajuntament, un dels objectius és fer més agradable el dia a dia de la gent que viu a Prades. La creació del gimnàs ha significat un canvi»

També hi ha el projecte de recuperació de l’antiga capella del Castell i la creació d’un centre d’interpretació de la reina Margarida.
Tenim el projecte de recuperació de l’antiga capella del Castell fet, i suposa una important inversió. Després, per crear el centre d’interpretació la inversió serà més elevada.

Però aquests no són els únics projectes cabdals. El Centre Astronòmic Muntanyes de Prades també és una important aposta turística.
Amb la futura construcció de Centre Astronòmic ampliarem les oportunitats turístiques de la gent que ve a observar el cel nocturn de Prades, i també obrirem aquest ventall a les possibles sortides escolars que puguem acollir. Avui en dia, les escoles per visitar un centre astronòmic han d’anar fins a Àger. Per la demarcació serà molt bo poder venir fins a Prades. D’altra banda, també estem treballant amb l’empresa Còdol Educació per oferir una oferta de visites teatralitzades per descobrir el municipi.

I tot això sense oblidar les necessitats dels veïns.
Des de l’Ajuntament, un dels objectius és fer més agradable el dia a dia de la gent que viu a Prades. Hem de fer coses perquè vingui gent, però els que hi vivim hem d’estar bé. La creació del gimnàs ha significat un canvi. Tot i que vam haver de nedar contra corrent, hem demostrat que és un recurs que està amortitzat i que és un important centre d’activitat.

«Més d’una vegada he dit que a Prades no hi ha atur, que qui vol treballar troba feina, sigui en el sector agrícola, turístic...»

L’aposta per plantar llúpol ha estat atrevida, igual que el cultiu de poma.
Tot costa. El llúpol no hauria estat possible si no haguéssim començat amb el cultiu de la poma. Evidentment tots els canvis costen, però hem de conscienciar a la gent que Prades té molt futur i hi ha molts de camins per explorar. Actualment hi ha cinc pagesos que cultiven llúpol en unes 8 hectàrees, gràcies al projecte que tenim amb Damm, i la previsió és créixer. El conreu de llúpol és atractiu per als joves i és una bona oportunitat.

Totes aquestes iniciatives han permès generar també llocs de treball.
Hi va haver una època que, els mateixos pares, aconsellàvem als fills marxar a fora a estudiar i treballar, però amb la crisi molts d’aquests joves van tornar. Més d’una vegada he dit que a Prades no hi ha atur, que qui vol treballar troba feina, ja sigui en el sector agrícola, turístic... La persona emprenedora que vol muntar un negoci a Prades també se’n surt.

Econòmicament han estat també temps difícils.
Sí, perquè no hi havia subvencions i hem fet el que hem pogut amb el que teníem.

Encara queda molt per fer i seguir trucant a moltes portes.
Sí, i anirem allà on faci falta per dir que som aquí. Un exemple és que a Prades viu molta gent gran. Sabíem que una residència és inviable però no vam deixar de buscar solucions. Finalment, a través d’una iniciativa privada ens han oferit la possibilitat de fer uns apartaments de compra per a gent gran i que tindran una zona comunitària, a més d’un servei a domicili. D’altra banda, també hi hauria un espai on hi pugui haver un centre de dia per a la gent del municipi. És un dels projectes que ens fa molta il·lusió i que és necessari.

Comentarios
Multimedia Diari