La restaurada Mare de Déu del Roser torna a l'església de Sant Josep Obrer de Reus

L'empresa Avall ha treballat durant un any en la reparació de la imatge, creada l'any 1944 per l'escultor Josep Dunyach

19 mayo 2017 18:26 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:51
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Mare de Déu del Roser va tornar ahir al matí a la parròquia de Sant Josep Obrer després de ser sotmesa a una profunda restauració. Ara fa un any que la imatge de la verge va abandonar el temple per anar al taller de l’empresa Avall, Creació, Conservació i Restauració.

Tot aquest temps ha estat necessari per realitzar, en diverses fases, la restauració de la talla, que va pertànyer a l’ermita del Roser situada als afores de Reus, on actualment hi ha l’Institut Gabriel i Ferrater.

La imatge de la Mare de Déu del Roser, que ara ha estat restaurada, és una còpia que l’any 1944 va realitzar l’escultor barceloní Josep Dunyach, perquè durant la Guerra Civil es va destruir l’obra creada per l’escultor Damià Campeny al segle XIX. La Mare de Déu del Roser és considerada copatrona de Reus i també de la parròquia de Sant Josep Obrer.

Després d’arribar al taller de l’empresa Avall, Creació, Conservació i Restauració la verge del Roser, de 2 metres d’alçada i amb un pes aproximat de 90 quilos, va ser sotmesa a diverses proves, entre elles una policromia.

«Vam veure que la imatge tenia un color que no era l’adient i les proves van demostrar que hi havia un vernís que se li havia afegit anys enrere», detalla l’Aleix Vall, tècnic en Conservació i Restauració de Béns Culturals i especialitzat en escultura. Seguidament es van portar a terme altres proves en les carnacions, el vestit i el núvol de la talla.

«Amb la retirada de tots els elements afegits vam descobrir que no hi havia res a sota, i que tot estava malmès», assegura l’expert. Després de consultar amb la Generalitat de Catalunya, el criteri que va seguir el taller de l’empresa Avall va ser la renovació del vestit. «L’estofat del vestit és totalment nou. La millor especialista en policromia de Sevilla, Maria Paz, ha estat l’encarregada del treball», explica l’Aleix Vall.

També s’han fet totes les carnacions noves. «Amb el pas del temps s’havien fet malbé», detalla el restaurador, i afegeix que «el núvol també s’ha refet línia per línia, de fet era la zona més desgastada després de diversos transports de la imatge al llarg de la seva història».

En tot el procés, l’Aleix es va sorprendre quan va trobar que els ulls d’un dels àngels de la base eren de color marró. «Quan vam netejar-los vam descobrir que el color original era el verd. El mateix va passar amb el vestit del nen Jesús», detalla i afegeix que també «s’ha refet tota la peanya amb or». Un equip de dues persones ha fet possible la restauració a través d’imatges antigues. «Ens han servit per reconstruir tot el trencaclosques», afirma el tècnic en conservació i assegura que «ha estat una de les peces més complicades que hem tingut al taller, perquè gairebé s’ha hagut de fer nova». «Trobarem a faltar la imatge al taller», afirma.

Altres detalls

Les peces d’orfebreria de la imatge de la Mare de Déu del Roser i del nen Jesús també han estat restaurades. En aquest cas el procés s’ha centrat en una neteja i en el canvi de la pedreria de les dues corones, ja que es trobava «malmesa i perduda». En aquest sentit l’establiment El Barato hi ha col·laborat. També s’han refet dos estels de l’aurèola de la verge, ja que s’havien perdut.

Tot i que la imatge de la Mare de Déu del Roser està restaurada completament, encara hi ha un element que no ha recuperat. Es tracta d’una rosa de plata que és el símbol de la verge. En aquest sentit, l’empresa Avall, Creació, Conservació i Restauració donarà la peça en els pròxims mesos. «La rosa va ser robada quan la imatge estava a l’antiga ermita del Roser i nosaltres volem que la Mare de Déu del Roser la torni a lluir», afirma l’Aleix Vall.

Una part de la restauració ha estat finançada per la Diputació de Tarragona, amb una aportació econòmica de 1.308, 37 euros. La parròquia confia reunir la resta de diners, 3.450 euros, amb la col·laboració desinteressada d’altres persones i institucions. «Esperem rebre aquesta ajuda, per aquesta raó poden contactar amb la parròquia», detalla el mossèn de la parròquia Josep Moreno.

L’església celebra que la imatge hagi tornat al temple. Maria del Carmen Miguel, que ahir va ser testimoni de com la talla tornava al seu lloc, afirma que «estic contenta de tornar-la a tenir un altre cop després de tot aquest temps».

«Tota l’església hem esperat pacientment i sempre preguntàvem quan tornaria la Mare de Déu del Roser», afirma i afegeix que «està preciosa», mentre que el mossèn de la parròquia assegura que «si abans la Mare de Déu del Roser ens tenia enamorats, ara encara més».

 

Comentarios
Multimedia Diari