Vas anar-hi? Mira si ets un dels protagonistes de la galeria de fotos dedicada a Sant Pere.
Pólvora i crits de 'visca Sant Pere' van omplir ahir, pels volts de les 21 hores, la plaça del Mercadal. Reus va vibrar d'allò més en el dia dedicat al seu patró, ja que la darrera Tronada de la Festa Major va petar d’allò més fort. La pluja, però, va aparèixer més tard i va entorpir la tornada del bust reliquiari de Sant Pere cap a la Prioral, que va haver de fer-se a correcuita. Els Gegants van haver de guardar-se, a més, a l’interior de l’Ajuntament, tot quedant-se sense fer els darrers balls de la festa. Això no va impedir que aquests ballessin al seu interior. Altres elements del Seguici van arrecerar-se a altres espais per no mullar-se, també. La tronada aèria va ressonar, la Víbria va retirar-se per la pluja i l’encesa del Drac i la carretillada de Sant Pere del Ball de Diables, tot i que es van fer, van fer-se pregar. I és que fins a les 23 hores no es va confirmar, si arribarien a poder-se fer amb seguretat: el terra podia estar mullat encara i podia provocar relliscades.
La tarda va ser del tot normal. A les 17.30 hores i des del campanar, ja es podia intuir la il·lusió de la societat reusenca per celebrar la Festa Major. Des del campanar va escoltar-se el Toc de Festa, que va marcar l'anada a l'Ofici i les autoritats municipals van acompanyar, des del Mercadal, els grups festius de la ciutat.
A la Prioral de Sant Pere, d'altra banda, va tenir lloc la solemne missa concelebrada, presidida per l’arquebisbe, Joan Planellas i Barnossell, amb el prior, Mossèn Joan Anton Cedó, i les preveres de la Unitat Pastoral. Tot plegat, va incloure l’acompanyament musical de l’Orfeó Reusenc, la coral l’Encís i l’orgue de la Prioral.
En sortir la imatge de Sant Pere per la porta de la Prioral, va arribar el torn de l’Àliga per fer el seu ball solemne curt. El moment, però, es va fer esperar. Al carreró de l'Abadia, músics de la Colla Gegantera del Carrasclet de Reus s'entretenien amb melodies que feien sortir dels seus instruments i centenars de famílies esperaven el gran moment. La calor era densa i les ganes per veure ballar l'Àliga eren molt grans. Des del Fossar Vell, els grups festius, que ja havien arrencat els seus balls abans, van esperar el moment de l'Àliga. Aviat van començar a fer la seva, però, ballant pels diferents carrers del nucli de la ciutat i molta gent els va seguir.
Encara pels volts de les 19.20 hores, Mossèn Cedó parlava de pau, valors socials i del concepte de Festa Major, entre altres ítems, a la Prioral. «(La festa) és la memòria de la vida d’un poble, recapitulació del que som i fem», va destacar Cedó, tot adreçant-se als assistents, que no aturaven els seus ventalls a causa de la calor que feia al temple.
A tan sols 10 minuts de les 20 hores, el bust reliquiari de Sant Pere, sota tàlem, va sortir de la Prioral. L’Àliga va ballar i es va iniciar, pels carrers del centre, la professó solemne, amb la creu i els cirials inclosos, com també la capella de cantors, vicaris, rectors, prior i arquebisbe, els Ministrers de la Ciutat, la Bandera de Reus, els macers, les autoritats, la Guàrdia Urbana de gran gala i la Banda Simfònica de Reus, que tancava la professó.
Un cop tots els grups festius van acabar de lluir-se a la plaça i el pilar caminant dels Xiquets de Reus va fer-se amb èxit –per segon cop aquesta Festa Major– el bust reliquiari va arribar a les portes de l’Ajuntament. Arribats a aquest punt, l’alcaldessa, Sandra Guaita, acompanyada del regidor de Cultura, Daniel Recasens, va encendre la darrera Tronada d’aquest Sant Pere. Centenars d’aplaudiments van omplir la plaça, també plena de pólvora. Tot seguit, va desplegar-se una estelada des d’un dels edificis de la plaça del Mercadal, a prop de Casa Navàs; just en el moment que la ciutadania assistent entonava l'himne nacional de Catalunya, el cant d’Els segadors.