La campana de la Sang trenca el silenci de15 anys

L’element havia deixat d’estar en funcionament perquè estava en mal estat

06 julio 2020 07:30 | Actualizado a 06 julio 2020 07:54
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La campana del temple de la Sang de la ciutat de Reus ha tornat a sonar. Feia 15 anys que estava muda per qüestions de seguretat, però ahir, aquest element que corona l’emblemàtic temple va ‘parlar’ de nou. Eren quarts de dotze del matí, quan el clavari de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Reus, Francesc Pardo; l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer; i el prefecte van activar el toc de festa. La campana va començar a repicar i tots els congregats a la plaça de la Sang van rebre el so entre aplaudiments.

A partir d’ara sonaran els quarts, les hores i els diferents tocs, tots ells ja programats de forma automàtica i amb exacte puntualitat. I és que s’ha instal·lat un mòdem que permet la connexió via satèl·lit. A més, si en alguna ocasió puntual s’ha d’incorporar algun toc especial (com era el cas d’ahir), es podrà fer manualment a través d’una aplicació mòbil.

«És un dia important perquè es recupera una part de la història», va destacar el clavari, Francesc Pardo, durant l’acte. Un acte que justament es va fer coincidint amb la festivitat de la Congregació. Tal com va recordar Pardo, la intenció inicial era fer la benedicció i inauguració per Setmana Santa. Però el confinament per la pandèmia del Covid-19 va obligar a ajornar l’acte fins aquest diumenge.

Va ser, també, l’últim acte públic de Francesc Pardo com a clavari de la Reial Congregació de la Puríssima Sang «després de dos anys intensos», va remarcar. Per la seva banda, Carles Pellicer va aprofitar per agrair-li la feina feta durant aquest temps i va recordar, també, com de difícil va ser prendre la decisió de suspendre, enguany, les Tres Gràcies: «Van ser moments molt durs, però vam prendre la decisió adequada».

Campanya de mecenatge

La recuperació de la campana ha sigut possible gràcies a una campanya de mecenatge engegada per la Reial Congregació de la Sang el passat mes de desembre. L’objectiu era assolir 6.000 euros, quantitat a la qual es va poder arribar, segons detalla Pardo. D’aquesta manera, s’ha pogut rehabilitar el cloquer, molt deteriorat pel pas del temps, i el jou de volteig, per tal de garantir la durabilitat estructural. Els treballs també han servit per instal·lar una electromassa que permet automatitzar el funcionament.

L’actual campana recuperada data dels anys 40 del segle passat. Malgrat tot, el temple ja tenia campana des del segle XVII, quan es va instal·lar la primera. Amb la Guerra Civil, les dues campanes que hi havia en aquell moment al temple van desaparèixer. L’església va tornar a lluir, posteriorment, campana, després d’encarregar, l’any 1941, la fabricació i instal·lació del nou element, que és el que hi ha actualment.

La recuperació d’aquest element coincideix també en un any ben especial, en el que l’església de la Puríssima Sang ha estat declarada Bé Cultural d’Interès Local, tal com ho va aprovar, el passat mes de febrer, la Junta de Govern de l’Ajuntament de Reus.

A més, ahir la congregació va rebre també una bona notícia: la distinció amb la Medalla de la Ciutat. Justament ho va anunciar ahir d’imprevist l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, durant els parlaments previs a la benedicció de la campana. El batlle va recordar els 465 anys d’història de la Congregació de la Puríssima Sang. Francesc Pardo es va mostrar sorprès, afegint que és «una distinció merescuda, però no esperada».

Comentarios
Multimedia Diari