L’església de Sant Francesc fa 250 anys de la primera benedicció

L’efemèride coincideix amb la voluntat de la parròquia de rehabilitar la façana i es commemora demà en una eucaristia al temple (19.30 h)

15 septiembre 2022 20:38 | Actualizado a 15 septiembre 2022 20:40
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’església de Sant Francesc de Reus arriba als 250 anys de la seva primera benedicció solemne com a nova església de Sant Francesc del Convent dels Franciscans de Reus el 16 de setembre de l’any 1772. L’efemèride es commemorarà demà divendres 16 de setembre, en el marc d’una eucaristia al temple (19.30 h.) i hi haurà més actes que s’anunciaran més endavant.

L’anunci de la celebració coincideix, d’altra banda, amb la voluntat de la parròquia de tirar endavant unes obres de rehabilitació de la façana principal, afectada per les humitats. El projecte, del qual no transcendeix encara quantitat i calendari, «està fet» i s’ha encarregat a una empresa reusenca, «la de l’arquitecte Josep M. Iglesias», aporta el rector de la Parròquia de Sant Francesc, Mn. Josep M. Gavaldà i Ribot. Les actuacions «urgeixen», ja que «la part superior de la façana, on hi ha les campanes, presenta símptomes de deteriorament a causa de les filtracions d’aigua».

Mn. Gavaldà i Ribot manifesta que voldrien recuperar l’aspecte de la façana original, «més llisa i sense l’ornamentació actual, d’uns quadres que es van afegir més tard» i l’objectiu és que es destaquin «les pedres cantoneres, i amb una pintura que reforci els trets neoclàssics de la façana».

El rector de l’església de Sant Francesc esmenta que tot just ara han començat a difondre la iniciativa d’endegar la rehabilitació de la façana. «Comencem ara amb tota la campanya per arribar a subvencionar tot plegat i mirem diferents opcions, des d’ajuts de la Generalitat, l’Ajuntament o la Diputació de Tarragona fins a donacions de particulars o empreses de Reus», diu. Pensa que durant el 2023 ja estarà feta, la rehabilitació, la qual considerem «d’allò més important perquè és patrimoni de Reus», esmenta.

La parròquia comprèn diferents barris, com el del Carrilet, Mare Molas, La Pastoreta, Cases Barates i Monestirs i que el seu territori parroquial és d’allò més extens, aporta Mn. Gavaldà i Ribot, qui assenyala, a més, que hi ha una pila de dades històriques de l’actual parròquia, la qual «ha viscut tant moments de pau com conflictes socials». I és que el temple «forma part de la història de la ciutat i l’església es remunta al segle XVIII».

L’església de Sant Francesc, juntament amb l’edifici de l’actual Institut Salvador Vilaseca, van ser «les dependències de l’antic Convent Franciscà de Santa Maria de Jesús (1488-1835), i ens parlen de la tradició i espiritualitat franciscana a la ciutat», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari