Quan Ferran Cerro era un nen, no es perdia ni un detall de la seva mare cuinant. Sempre estava «mirant el punt de sal, les coccions...», explica. Va ser la seva primera mestra i sempre va tenir clar que la seva vocació eren els fogons. Llavors poc s’imaginava que, anys més tard, acabaria obrint el seu propi restaurant, amb el seu nom a la porta, primer al carrer Sant Joan de Reus i després, a la plaça del Castell. Tot, després d’una llarga trajectòria que l’ha dut per països d’arreu del món.
De tot plegat, Ferran Cerro (Reus, 1988) en va parlar, aquest dijous 15 de febrer a la tarda, a El Círcol de Reus en el context de ‘Beer & Business’, un cicle que dona veu a joves emprenedors del territori. Seria la seva una història d’èxit? Ell ho dubta: «No em considero pas una persona d’èxit». I de fet, es pregunta: què és l’èxit? «Sovint pensem amb la visibilitat que té algú, ho relacionem amb la fama, però això no ho és. Que un client estigui satisfet, això és un èxit», opina.
Es descriu com una persona molt íntima. Així que exposar el seu nom al negoci sembla tot un acte de valentia. «Sóc íntim, però la vida també m’ha ensenyat a tenir morro», exclama, i diu rient: «De rucs que posem el nom a la porta en som pocs». Puntualitza que, a nivell de màrqueting, és una acció que té coses bones «perquè es visualitza el nom», però «també et converteixes en la diana. M’ha passat de tot i, al cap i a la fi, no sóc ningú».
Ferran Cerro: «Hi ha molts establiments però pocs restaurants»
El que va començar com un grapat de bones sensacions, de satisfacció i nervis, al voltant del menjar, va acabar en vocació per a Ferran Cerro. Al 2004, ara ja fa 20 anys, va començar la seva formació en el món dels fogons. Els primers passos van ser prop de casa, a restaurants com el Rincón de Diego i La Grava. Però ràpid va fer el salt entre les millors cuines. Des del 2006 fins al 2011 va ser part de l’equip de les cuines del Celler de Can Roca, el Arzak, el Sant Pau de Carme Ruscalleda, cinc anys com a cap de cuina de Sergi Arola i l’any 2016 també com a cap de cuina de Nandu Jubany. De la mà d’Arola va passar per països d’arreu del món, com Xile, Brasil, Estats Units, Portugal, França, Xina, Japó, Suïssa, Turquia, Andorra... I, finalment, l’any 2017 va decidir establir-se a Reus, obrint un petit restaurant al carrer Sant Joan que, en dos anys, va quedar petit i, al 2020, va obrir l’actual local de la plaça del Castell.
Recorda que els inicis de la seva nova aventura van ser força durs. I és que considera que obrir un restaurant «és un risc». «Sempre estàs penjat al penya-segat», diu. I és que una cosa té molt clara: «Per sobre dels diners hi va la meva cultura», és a dir, «fer-ho bé». «Hi ha molts establiments, però pocs restaurants. Hem de valorar més el nostre sector, començant per nosaltres mateixos, els restauradors perquè ara hi ha poca disciplina», opina. Pel que fa als consumidors, «cal valorar el producte». Sobre el futur, Cerro el veu ple d’opcions i no sap cap a on anirà, tot i que per ara, seguirà estan aquí, a Reus.
Reconeixements per la feina feta
L’any 2020, la Guia Repsol va atorgar al Restaurant Ferran Cerro un Sol Repsol. El 2020 va ser també escollit com a Restaurant Revelació 2021 a la Guia Gorumand 2021, i també entra mencionat a la Guia Michelin que va renovant cada any. El 2021, 2022 i 2023 renova el Sol Repsol.