Els Xiquets de Reus encaren una nova etapa amb un canvi en la seva direcció, tant a nivell institucional com tècnic. Després d’un any amb un balanç positiu, la colla castellera de la ciutat enceta aquest nou cicle amb Aura Altès al capdavant de la presidència i Marina Bertran assumint el lideratge tècnic. Amb la mirada posada en el futur, l’objectiu és continuar la recuperació després dels efectes de la pandèmia i seguir consolidant-se com un referent casteller i social a la ciutat.
El darrer any ha estat marcat per una notable progressió, tant a nivell tècnic com social. La colla ha aconseguit estabilitzar les estructures de vuit, fet que ha permès tancar la temporada amb bones sensacions.
Els Xiquets de Reus no només són una colla castellera, sinó també una entitat cultural amb un pes important a la ciutat. A més de la seva activitat pròpiament castellera, la colla impulsa iniciatives i esdeveniments que contribueixen al teixit associatiu i cultural local. Segons Aura Altès, «Estem molt contents amb l’èxit de la cursa de la colla, i aquest any s’estan començant a muntar moltes activitats. Estem al començament, però l’equip social no para de fer propostes de cara a aquesta nova temporada, i la idea és també diversificar una mica les activitats, a banda de les que són més marcades pel calendari casteller i de la ciutat».
Un dels valors fonamentals dels castells és la seva capacitat d’integració, com destaca Bertran, «els castells fan vincle, però cadascú s’involucra en la mesura que vol. El que tenen els castells és aquest factor inclusiu; tothom, independentment de l’edat, sexe, forma física o mentalitat, hi té cabuda i hi té un lloc. Més endins, més enfora, més amunt o més avall, però tothom hi és».
Amb la renovació dels càrrecs, la colla compta amb un equip ple d’energia i motivació. Tant Altès com Bertran es mostren compromeses amb aquesta nova etapa i amb la feina conjunta de tots els membres de la colla. «Estem en un moment amb molt bon relleu generacional i molta motivació per part dels membres de la colla, i prenem aquests càrrecs amb molta il·lusió i consciència del que suposa», explica Altès.
A més, el fet que dues dones assumeixin el lideratge de la colla representa un pas més en la normalització de la presència femenina en els càrrecs de responsabilitat dins del món casteller. «Nosaltres no volem pretendre un lideratge masculí. Les dones que lideren sembla que s’hagin d’assemblar als homes perquè sempre han estat els homes la cara de l’èxit. Tampoc volem que el gènere defineixi el nostre pas per la junta. Tenim uns equips molt potents al darrere. Nosaltres som les dues que donem la cara, amb la casualitat que som dones, però darrere tenim equips mixtos que fan una feina imprescindible», conclouen.
La colla inicia aquest nou cicle amb renovades energies i ambició, amb la mirada posada en la temporada 2025.