Tres residents de psiquiatria de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, Ainhoa Leunda, Núria Monferrer i Irene Renovell van realitzar un projecte de voluntariat de salut mental durant dues setmanes a l’Hospital de Santa Rosa de Puerto Maldonado (Perú). Durant la seva estada van valorar a 231 persones afectades per una malaltia mental.
Els principals diagnòstics van ser de trastorns neuròtics, secundaris a situacions estressants i somatomorfs en un 26,1% dels casos; trastorn de l’humor (afectius) es va diagnosticar en un 19,12% dels usuaris, i un 12,7% dels pacients patien problemes d’esquizofrènia, trastorn esquizotípic i trastorns d’idees delirants. Per tant, els diagnòstics més prevalents van ser els trastorns neuròtics, afectius i esquizofrènia.
Les residents voluntàries van detectar una gran prevalença d’antecedents de maltractament, quantificada en un 10% (violència de gènere, abús sexual infantil, maltractament infantil físic...). En canvi, no van atendre gaires usuaris amb problemes de consum de tòxics (tan sols 21 persones els consumeixen).
A 456 km
Aquest projecte de cooperació s’ha realitzat conjuntament amb el Dr. Chicata, metge peruà especialista en psiquiatria i cirurgia general, qui arran de la visita de les tres voluntàries es desplaça cada 15 dies per fer el seguiment dels usuaris de l’Hospital Santa Rosa, on s’han obert quatre llits de psiquiatria i es tenen previsions d’ampliar la plantilla d’ençà de l’arribada de les voluntàries de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata
La participació de les residents en el projecte ha estat una iniciativa de l’Associació de Metges Peruans de Barcelona (AMEPEBA), davant la precària situació de la salut mental a la regió, on l’atenció psiquiàtrica més propera es troba a la capital del país, a Cuzco, situada a 456 km de Puerto Maldonado, amb una població de 75.000 habitants i una alta taxa de pobresa. La majoria dels usuaris visitats no tenien història clínica. Durant els dies previs a l’arribada de les voluntàries a Puerto Maldonado, es va realitzar una potent campanya per tal d’informar la població que s’atendria de manera gratuïta als usuaris de salut mental.