El BBVA ajorna el desnonament de la Col·lectiva, seu del Sindicat d’Habitatge de Reus

L’execució estava prevista entre el 7 i 9 d’abril. El col·lectiu reclama una taula de diàleg per negociar una cessió o un lloguer social de l’espai

29 marzo 2025 18:35 | Actualizado a 29 marzo 2025 19:18
Se lee en 1 minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

El Sindicat d’Habitatge de Reus ha aconseguit una victòria momentània en la defensa de La Col·lectiva, seu del col·lectiu des de 2022 i antiga oficina del BBVA que havia quedat en desús. L’entitat bancària ha presentat en les últimes hores una instància judicial sol·licitant la suspensió de l’ordre de desnonament prevista amb data oberta entre el 7 i el 9 d’abril.

Aquesta acció arriba després d’una intensa campanya pública de defensa de l’espai per part del Sindicat d’Habitatge. Aquest migdia, el col·lectiu ha organitzat una manifestació a la plaça Prim que ha transcorregut fins al local, ubicat al barri Juroca de Reus, on s’han celebrat diverses activitats comunitàries. Actualment, La Col·lectiva acull també altres tres organitzacions: XAMA, dedicada al repartiment d’aliments, material sanitari i joguines; La Corda, que dona suport a persones preses i les seves famílies; i la Joventut Socialista.

El BBVA, propietari d’una part de l’immoble, va iniciar un procés judicial després que el Sindicat d’Habitatge s’instal·lés al local, que portava anys en desús. Aquest procediment va encausar nou persones, que finalment van ser absoltes l’any passat. Tot i així, el darrer mes, l’entitat bancària va iniciar un procediment civil per expulsar el col·lectiu del local.

El Sindicat exigeix una taula de diàleg amb l’Ajuntament de Reus, el BBVA i els propietaris particulars, Ferran i Joan Enric Madico, que també disposen d’una part del local. Reclamen, en primer lloc, la retirada definitiva de l’ordre de desnonament i la possibilitat d’acordar una cessió o un lloguer social de l’espai ubicat al sud de Reus.

En aquest sentit, el passat 21 de març, el col·lectiu va irrompre al ple de l’Ajuntament per defensar la permanència de La Col·lectiva com a espai polític autogestionat i instar a una negociació.

«No sabem amb exactitud quina motivació hi ha darrere d’aquest ajornament de desnonament, si és per donar una oportunitat a la via de negociació o per agafar-nos desprevinguts, cosa que no passarà», apunta Guillem, portaveu del Sindicat. ​Així mateix, assegura que el Sindicat seguirà «defensant aquest espai fins al final» i reivindica la importància de La Col·lectiva com a eina de cohesió social, suport mutu o integració lingüística en un barri marginat de classe treballadora, on «hi ha moltes persones que depenen de les activitats i serveis que s’hi ofereixen». ​

Comentarios
Multimedia Diari