De Reus al món: els treballadors destacats que triomfen fora vila

Es compleixen 25 anys des que Antoni Pont, un empresari reusenc, va decidir homenatjar tots els reusencs amb trajectòries destacades que vivien lluny de casa

17 enero 2025 20:17 | Actualizado a 18 enero 2025 07:00
Se lee en 2 minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Treballar lluny de la ciutat i de l’entorn conegut pot resultar un repte per a molts. En el cas de Reus, així com en altres municipis, molts dels seus ciutadans han iniciat noves vides professionals a ciutats molt llunyanes que no són la seva. Tenint en compte aquests elements, fa 25 anys, Antoni Pont Amenós, empresari que viu a Reus des de 1957, va pensar en homenatjar d’alguna manera tots els reusencs que tenien treballs destacables i que desenvolupaven la seva carrera professional fora de la ciutat. Pont es va posar en contacte amb els membres de l’Ajuntament de Reus, proposant-los que fessin una trobada general i convidessin a gran part d’aquests treballadors: «L’alcalde Lluís Miquel Pérez Segura els va rebre, i durant una o dues hores van estar xerrant entre ells sobre Reus i sobre les experiències professionals que havia tingut cadascun d’ells fora de la ciutat o a l’estranger», explica Àlex Llevat, actual coordinador de la Trobada de Reusencs de fora vila. Després d’aquest col·loqui, l’Ajuntament va atorgar el títol d’‘Il·lustre Reusenc de fora vila’ a tots els assistents.

En paraules del mateix Antoni Pont, les trobades amb l’Ajuntament compartien dos intencions mútues: «La Trobada tenia dues intencions clares. D’una banda, existia l’entusiasme de l’Ajuntament i de les diverses entitats de la ciutat per explicar als treballadors il·lustres les novetats i les inversions a Reus, i al mateix temps, consultar la opinió i els possibles suggeriments dels participants des de la distància».

«Reus és la ciutat amb personalitats que més han destacat fora de la ciutat. No cal remuntar-se als temps de Prim, Fortuny o Gaudí. Sempre hem tingut ciutadans i personatges extraordinaris. És per aquest motiu que la trobada va néixer, per reconèixer a aquests fills destacables de Reus que tenen una vida laboral destacada lluny del municipi», aclareix Pont sobre els orígens de la trobada.

La trobada i el posterior dinar van reunir 30 persones, i segons l’actual coordinador, «va ser un èxit». Anys després d’aquesta primera edició, s’hi van anar afegint una gran varietat de noms dins del col·lectiu, havent-hi avui dia quasi 70 participants. Hi ha una gran quantitat de càrrecs i de funcions; des de periodistes, passant per directors empresarials, advocats, escriptors, metges, entre molts altres. Un d’aquests participants, Josep Maria Pons, director general d’Square Ibiza, destaca positivament la presència i la varietat dels membres del col·lectiu i de les trobades: «És un dels aspectes més positius i que més em criden l’atenció. Pots trobar gent de totes les edats i de tots els dominis professionals. Considero que la trobada no es tracta només d’una qüestió empresarial, sinó absolutament transversal».

Fa un any, l’Antoni Pont, de 90 anys, va deixar el càrrec a mans de l’actual coordinador, Àlex Llevat. L’elecció provenia perquè Pont considerava que Llevat era el més apte: «És fill d’un alcalde i besnét d’un altre. Viu a Barcelona, però és fill de Reus i estima molt la ciutat».

Àlex Llevat, que també és advocat, va entrar al col·lectiu fa 10 anys, quan se’l va invitar a formar part com a participant. No va ser fins l’any passat quan Antoni Pont va decidir retirar-se del càrrec i que Llevat el substituís per la pròxima edició, que es celebra enguany.

La Trobada de Reusencs de fora vila s’ha anat repetint cada dos o tres anys fins arribar a l’edició actual, que serà l’onzena i la del 25è aniversari. Aquesta es celebrarà el proper 27 de gener, i porta com a títol ‘Reus, ciutat de la innovació i del talent’, per seguir tractant aspectes claus de Reus i per fer de la ciutat un millor destí.

Comentarios
Multimedia Diari