Cataloguen una trentena de fonts naturals de Prades

L’Agència Catalana de l’Aigua i l’Ajuntament col·laboren per potenciar el seu coneixement a través de l’aplicació ‘Cercafonts’, i que també permet estudiar les variacions de cabal

07 agosto 2018 09:59 | Actualizado a 09 octubre 2018 12:41
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Ajuntament de Prades estan duent a terme una col·laboració per potenciar el coneixement de les fonts naturals del municipi.

Inicialment, es tracta d’una campanya duta a terme pel Centre d’Interpretació de les Muntanyes de Prades amb l’ajuda de Francesc Anglès de Cal Pinyó, local del poble, i que ha permès identificar prop de 30 fonts dins dels límits del terme municipal.

No obstant això, s’estima que encara hi ha moltes captacions per descobrir, la majoria d’elles ubicades a les muntanyes de Prades. Davant l’elevat nombre de peticions provinents per part dels visitants al poble, l’ACA i l’Ajuntament de Prades han encetat una campanya per millorar el coneixement de les fonts d’aigua naturals i posar-les a l’abast de la ciutadania. 

Aplicació ‘Cercafonts’

Com a eina per aglutinar el coneixement, es disposa de l’aplicació ‘Cercafonts’, una aplicació per a mòbils desenvolupada per l’ACA i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, que aporta dades sobre prop de 5.000 fonts naturals de Catalunya.

Aquesta aplicació, a més de ser una eina informativa, també permet recollir les informacions aportades pels usuaris, els quals poden incrementar el coneixement de les fonts naturals de Catalunya i, al mateix temps, facilitar dades sobre surgències que no estiguin catalogades. 

El coneixement de les fonts naturals permet als tècnics de l’agència estudiar l’evolució de les fonts, les seves variacions de cabal i quin pot ser l’impacte de la reducció de pluges, l’increment de vegetació a les capçaleres i la tendència en les reserves d’aigua en un context de canvi climàtic. 

Per part de l’Ajuntament de Prades, la millora del coneixement de les fonts permet catalogar el patrimoni natural i potenciar l’atractiu turístic del municipi, tenir un major control d’aquests indrets i facilitar la informació i la transparència a la ciutadania. L’Ajuntament de Prades també està treballant actualment en la publicació d’un mapa amb rutes de les fonts per part de l’editorial Piolet.

Comentarios
Multimedia Diari