129 olis catalans competeixen per ser els millors

Reus acull aquests dies els tastos del jurat dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya

05 diciembre 2024 18:42 | Actualizado a 05 diciembre 2024 18:57
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El primer pis de l’Estació Enològica de Reus s’ha convertit en un espai de tastos d’olis catalans. D’aquí en sortiran els ‘millors’ d’aquesta temporada d’entre els 129 candidats que, aquesta setmana, està valorant el jurat dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya, de la mà del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya.

Aquesta és la primera edició d’aquests guardons que, com recalca Àngels Calvo, cap del panell, té l’objectiu de potenciar i donar més a conèixer el producte de proximitat i de qualitat.

Els aromes, els nivells d’amarg i picant o l’harmonia són factors que els tastadors tenen en compte al moment de tastar cada una de les mostres, classificar-les i valorar-les. Una feina que ja va començar aquest dilluns i encara s’allargarà fins demà, divendres. Aquest dijous 5 de desembre, a partir de les 12 h, el panell obria les portes per tal de donar a conèixer com es treballa a contrarellotge per decidir quins seran els olis guardonats. I just era el torn del jurat internacional, amb Anita Zachou, Antonio Lauro, José María Penco i Anuncia Carpio.

$!Els tastos es fan amb gots opacs perquè el color de l’oli no es qualifica. FOTO: Alfredo González

Tot començava amb les mostres d’oli en gots opacs blaus, bàsicament «perquè no es vegi el color de l’oli, que no és un paràmetre de qualitat», clarifica Calvo. Amb el got tapat, els tastadors l’han d’escalfar i, a continuació, es destapa i s’olora profundament per valorar els aromes. A continuació, es tasta, tot tenint en compte l’amargor i la picantor.

A partir dels 129 olis presentats als Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya, se’n guardonaran una vuitantena, a través de vuit categories: olis d’oliva verge extra de grans productors (lots de més de 3.000 litres), olis d’oliva verge extra de petits productors (lots de 100 fins a 3.000 litres), de producció ecològica, monovarietals (n’hi ha 22), recuperació de varietats autòctones, al millor maridatge, al millor embalatge i, finalment, hi haurà els deu millors olis, que seran els deu que obtinguin la puntuació més alta de tots els presentats als premis.

Els guardons es lliuraran a la Nit de l’Oli, que se celebrarà el 13 de desembre a la Fatarella (Terra Alta), tot coincidint amb la 25a Festa de l’Oli d’aquest municipi. La creació d’aquests premis és un dels compromisos assumits l’any passat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat en el marc del Pla d’Acció de l’Oli d’Oliva 2024-2026, tal com recorda el director del panell, Xavier Vicens.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari