Micromecenatge

09 noviembre 2024 20:40 | Actualizado a 10 noviembre 2024 07:00
Ferran Bel
Comparte en:

Gaius Cilnius Maecenas, noble romà, conseller de Cèsar August, primer emperador romà, va ser un personatge molt sensibilitzat per la cultura, i especialment interessat per la literatura. Era a la vegada una persona que va acumular una fortuna considerable, i que va donar suport a econòmicament diferents artistes, especialment poetes de la seva època, com Horaci o Virgili.

Ell i el seu nom, van donar lloc la denominació de mecenes, per aquella persona adinerada que dedicava un part de la seva fortuna a donar suport a l’activitat artística. Els mecenes o el mecenatge es desenvolupa de forma molt intensa a l’època del Renaixement, on grans personatges o famílies finançàvem diferents manifestacions artístiques, així com als seus creadors. En un primer moment de la història, aquests personatges són de la noblesa, posteriorment l’activitat del mecenatge s’amplia a la burgesia emergent, que en diferents moments de la història disposa inclús de més capacitat econòmica que la mateixa noblesa. Podem dir, que a finals del segle passat, i durant aquest segle, amb la implantació del micromecenatge, aquesta possibilitat de donar suport des de l’àmbit privat a activitats artístiques, o socials, s’ha socialitzat, i s’ha estès al conjunt de la població.

Avui, i en gran part gràcies als incentius fiscals existents, tothom pot fer, amb aportacions molt modestes, activitat de mecenatge. Crec, donat el gran impacte que tenen sobre la societat les activitats de les fundacions i entitats receptores, que des de les institucions públiques això ha d’estar cada vegada més incentivat. L’efecte multiplicador de l’acció d’aquestes entitats en els diferents àmbits, com el cultural, el social, o el de la recerca, és molt elevat, i aquest és un mecanisme més de col·laboració publicoprivada.

En aquesta línia, l’anterior legislatura al Congrés dels diputats, vam impulsar una reforma de la llei de mecenatge, es va aprovar fa pocs mesos, i que para aquest exercici 2024 ja és vigent. Aquesta reforma millora de forma substancial el tractament fiscal del micromecenatge. Estem a punt de finalitzar l’any, i hem de saber i hem d’explicar, que les quantitats que aportem o donem cadascun de nosaltres a fundacions, i associacions declarades d’utilitat pública, tenen unes important deduccions fiscals a l’impost sobre la renda de les persones físiques. A partir d’aquest exercici les donacions fins a 250 euros gaudeixen d’una deducció del 80%, i les donacions que sobrepassin aquesta quantitat gaudiran d’una deducció del 40% i del 45% si son recurrent durant tres anys o més. Així, si dono 250 euros a una entitat reconeguda, em puc deduir 200 euros, en conseqüència, el cost efectiu per a mi és només de 50 euros, i si per exemple dono 500 euros anuals la deducció serà de 300 euros, per tant, el cost real d’aquesta donació només serà de 200. L’any 2023, amb uns incentius molt inferiors, segons un estudi del Consejo General de Economistas, dels vint-i-dos milions de contribuents de l’IRPF a tot l’estat espanyol, només quatre milions, és a dir el 18%, van efectuar donacions amb dret a deducció. Estic segur que amb aquesta millora del tractament fiscal, on el cost real de les aportacions és molt menor, aquest percentatge s’incrementarà aquests anys vinents.

És important que tothom abans de finalitzar l’any revisem si ja estem efectuant alguna acció de micromecenatge, si no ho fem, us convido a pensar-hi.

Segur que al nostre entorn immediat podem identificar alguna entitat sense ànim de lucre, a la que ens agradaria poder ajudar, contacteu amb ella i feu-li una aportació, perquè per vosaltres el cost serà mínim i per ells, els donarà la possibilita de fer moltes activitats.

Una aportació a aquesta entitat de cent euros anuals, només ens costa realment vint euros, i com hem dit, si aportem a una o vaires entitats dos-cents cinquanta euros, deixem de pagar impostos per dos-cents, i ens costa només cinquanta euros, val mol la pena, no deixem passar l’oportunitat.

Tu tries l’entitat, fas l’aportació, estalvies impostos, i té un impacte multiplicador en la societat, en l’àmbit que tu has elegit, social, cultural, mèdic, científic o qualsevol altre. Avui ja no cal ser ric per ser mecenes.

Comentarios
Multimedia Diari