La gestió de les emergències nuclears: sumar-hi actors per ser més efectius

20 junio 2024 19:12 | Actualizado a 21 junio 2024 07:00
Eli Llombart
Comparte en:

La gestió i planificació del Pla d’Emergències Nuclears de Tarragona (PENTA) és competència exclusiva del govern de l’Estat, qui no ha volgut atendre mai la demanda reiterada de la Generalitat de poder participar-hi directament. Una petició que hem elevat de nou aquesta setmana en el marc de la ponència de les relacions amb el Consell de Seguretat Nuclear celebrada al Congrés, on hem denunciat també les mancances de l’actual PENTA, desactualitzat i no adaptat a les recomanacions derivades del fatídic accident de Fukushima.

Que la Generalitat ha d’actuar com a actor principal en la gestió de les emergències nuclears és una petició carregada de raons. D’una banda, Catalunya és el territori que més població té dins les àrees d’influència de les centrals nuclears operatives, una xifra molt superior a qualsevol altre indret estatal. D’altra banda, tres dels set reactors nuclears operatius dins el territori estatal se situen dins el territori català. Més encara, davant qualsevol emergència nuclear, quatre dels set grups operatius que han d’intervenir segons el PENTA són serveis directes de la Generalitat: Mossos d’Esquadra, Bombers, SEM i Protecció Civil.

Que la Generalitat ha d’actuar com a actor principal en la gestió de les emergències nuclears és una petició carregada de raons

Més raons per voler participar directament en la gestió del pla les trobem en la necessitat inajornable de revertir situacions realment preocupants. El PENTA no s’actualitza des de l’any 2009 i no ha desplegat les recomanacions que s’han fet a escala mundial després de l’accident nuclear de Fukushima, encaminades, entre altres, a redefinir les zones afectades per emergències nuclears fins als municipis situats a 20 quilòmetres del punt de l’accident i dotar-los dels mateixos mecanismes de protecció que els municipis més propers. Tampoc es compleix el calendari de simulacres generals que determina el pla i que haurien de fer-se cada tres anys. L’últim i l’únic es va fer l’any 1987.

Davant aquestes evidències, proposem solucions encaminades a garantir la seguretat de la ciutadania i a millorar la resposta davant qualsevol emergència que pugui afectar la població. En primer lloc, proposem la creació d’un òrgan integrat per Protecció Civil de la Generalitat, Protecció Civil de l’Estat i el Consell de Seguretat Nuclear per dirigir la planificació i implantació del PENTA, actualitzar-lo de manera immediata i dotar-lo dels recursos necessaris. En segon lloc, demanem que el Conseller d’Interior formi part del Comitè de Direcció i que pugui dirigir els cossos d’emergència en cas d’accident nuclear, competència que ja exerceix en la resta d’emergències previstes al pla de Protecció Civil de Catalunya, i donar suport al Delegat del Govern de l’Estat com a director del pla. I finalment, proposem que el centre de Coordinació Operativa del PENTA es traslladi a l’edifici del CAT 112, a la sala del CECAT que està preparada per donar resposta a les emergències 24 hores al dia i 365 dies l’any, mentre que la sala actual situada a la Subdelegació del Govern de l’Estat no compleix aquests estàndards.

En definitiva, lluny d’instal·lar-nos en la queixa i els retrets, reivindiquem que la suma d’actors en la gestió de les emergències nuclears és el camí per ser més efectius i garantir una resposta a l’alçada de la situació. Perquè, al cap i a la fi, està en joc la seguretat de milers de persones i garantir-la ens interpel·la a totes les administracions.

Comentarios
Multimedia Diari