Fets urbans a Reus. Nova guia d’arquitectura de l’Ajuntament de Reus, la URV i el Col·legi d’Arquitectes

Aquesta tarda a les cinc, al Centre d’Art Cal Massó de Reus, es presentarà la ‘Guia d’Arquitectura de Reus. Fets Urbans’, de la Demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, l’Escola d’Arquitectura de Reus i l’Ajuntament

14 diciembre 2023 19:46 | Actualizado a 15 diciembre 2023 14:00
Tate Cabré
Comparte en:

Guia d’Arquitectura de Reus. Fets Urbans, és el títol d’un projecte del Centre de Recerca Urbana del Camp (CRUC), adscrit a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura ETSA-URV, que ja d’entrada, amb l’estudiada imatge amb la qual es presenta –onze llibrets corresponents a deu itineraris i un onzè de relats transversals, dins un contenidor d’atractiu disseny– promet que serà un llibre de referència indispensable per a tots els qui estimem i estudiem l’arquitectura i el patrimoni local.

«La comanda ens va venir de la Demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), ja abans de la pandèmia, i des de l’Escola d’Arquitectura vam voler fer participar l’Ajuntament de Reus i molts col·laboradors externs vinculats als llocs que es descriuen, dels 100 als 13 anys!, als quals hem d’agrair la seva generositat, per tal que fos una obra coral», explica el coordinador, doctor arquitecte i urbanista i professor Jordi Sardà Ferran, coautor dels edificis dels IES de Cambrils (1992) i Camarles (1994-96), dels paviments de la Part Alta de Tarragona i de la Guia d’Arquitectura del Camp (COAC, 1986).

Un d’aquests col·laboradors externs ha estat l’arquitecte Anton M. Pàmies Martorell, coautor del premiat edifici de la Facultat d’Econòmiques de la URV (1997), que ha elaborat per a la Guia una cinquantena de fitxes d’edificis que coneix a fons com a comissari de l’Any Caselles –que va coordinar el 2018, dedicat a homenatjar la figura i l’obra de l’arquitecte modernista de Reus, Pere Caselles i Tarrats– i com a autor de les guies-catàleg d’arquitectura de Reus dels anys 1977 i 1981.

Per a un altre membre de l’equip d’ideòlegs del CRUC i coordinador, l’arquitecte i urbanista Josep Maria Solé Gras, els deu itineraris que ens presenten en sengles llibrets són «deu camins que enfilen les arquitectures valuoses de la ciutat. Hem descobert altres maneres d’explicar-la agrupant, sota conceptes tals com arquitectures absents o monuments invisibles, l’arquitectura de Reus en un sentit molt ampli».

De fet, el títol de la guia Fets Urbans ens anticipa la filosofia del projecte. Tal com expressa el també arquitecte i professor Andreu Pont Ayneto, membre de l’equip redactor a la presentació d’aquest: «No proposem ni una guia recorregut, ni una crònica urbana, sinó una relació de ‘Fets Urbans’ en els quals l’arquitectura i la forma urbana són conseqüència i reflex de les tendències de la tècnica, de l’art i de les demandes de cada societat. És una proposta ambigua i ambiciosa que obliga a parlar d’arquitectura i de ciutat. És una elaboració que posa en relleu els senyals identitaris del passat i busca en el teixit urbà i en els anhels ciutadans els reptes del futur que està per arribar».

I què esperem trobar en aquesta guia? Doncs segurament la valuosa informació, fins ara desconeguda, de tants edificis pels quals hem passat tantes vegades i ens hem preguntat: per què aquesta façana és tan singular?, per què em crida l’atenció?, qui la va fer? Les respostes les trobarem aquesta tarda, a les 17 h, a l’acte del Centre d’Art Cal Massó de Reus i a l’exposició que l’acompanyarà avui i a la resta de presentacions a Reus i Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari