«Ara que he tornat a Tarragona, m'ha semblat que tornava als meus dinou anys, a la vitalitat dels meus dinou anys. Tarragona em fa la impressió que el temps no ha passat. I he d'agrair tot això a aquesta admirable, polida, impressionant ciutat. Des d'aquell viatge llunyà, Tarragona s'ha mantingut en el meu pensament; en els moments més impensats m'ha sorgit davant dels ulls la llum, la forma, el perfil, el color de Tarragona. Ha passat gairebé tota una vida. ¿Què ha passat durant aquest llarg espai de temps? Hem oblidat moltes coses i, però, algunes, poques, se'ns han gravat a la memòria: Tarragona no l'hem oblidada». Josep Pla, 1971, Guia de Catalunya (sobre Tarragona).
La motxilla de la història. Roma? Com a mínim. La Marca Hispànica; el Romànic; el Gòtic... i en la Modernitat el comerç; i el Port i la recuperació del Camp. I al segle XIX el Modernisme...
El pes de la història és enorme. A vegades, aquest llegat pot esdevenir excessiu, perquè resta interès al present: tot està fet i tot és museu...
Renéixer en un ecosistema ocupat pel pes de la història és un repte que requereix energia renovada. És el cas de la Denominació d'Origen Tarragona. Venim de lluny i formem part del paisatge, sí; però sovint massa tímidament, de manera difusa.
La DO Tarragona és una de les deganes de l'Estat espanyol (1945) i neix per protegir el comerç dels Vins de Licor i el prestigi de la marca Clàssics Tarragona.
La importància del mercat del vi feu que la infraestructura del Port i la marca ‘Tarragona’ esdevingués global i consolidés la denominació. Tarragona fou un origen geogràfic i fins a un estil de vi amb repercussió en la legislació europea del vi, com altres indicacions consolidades en l’àmbit internacional. Aquell èxit -iniciat al segle XVIII i consolidat durant el XIX i el XX- impulsà el desenvolupament de la viticultura i l'enologia moderna al territori. Quan avui passegem entre vinyes i cellers a escassos 5-10 quilòmetres de la ciutat i hi tenim experiències familiars i relativament quotidianes, trepitgem i formem part d'aquest paisatge que s'ha construït i sedimentat amb el pas dels segles. El resultat és una densitat cultural i enològica tremenda.
I si és cert que fer-se un lloc enmig de la densitat és difícil, també és evident l'oportunitat. El món ens mira. Ho sabem perquè quan sortim a vendre vi el nostre món, la nostra història, interessa (les varietats autòctones com la Macabeu o la Cartoixà, i la seva tipicitat tarragonina per exemple). I l'oportunitat era l'actualització, l'actualització del missatge. Tenim un estil propi, causat fonamentalment per les característiques ambientals -de proximitat amb la costa-, i per la història enològica. Hem definit l'especificitat varietal dels vins; i tenim un territori ple d'interès enocultural -tenim una Ruta del Vi que ofereix un catàleg d'activitats turístiques per complementar l'oferta general de la Costa Daurada.
Sempre s'ha dit que el vi és el territori embotellat. I si el vi és aquesta dosi del paisatge que viatja i ens representa, la DO Tarragona se'n vol sentir digna i vol compartir amb la ciutat aquest repte. La Festa del Vi de la DO Tarragona agafa to de festival. Volem oferir a la ciutat una cita per trobar-nos i compartir aquests missatges territorials que exportem. Volem explicar la Macabeu tal com ho fem arreu, de la mà de la millor gastronomia, de la mà del dipòsit cultural que compartim i del qual ens sentim part.
Us convidem a gaudir plegats de la Festa del Vi de la DO Tarragona.