1 de Maig: el futur del treball és nostre

29 abril 2023 17:07 | Actualizado a 01 mayo 2023 07:00
Joan Llort Vallès
Comparte en:

Aquest 1r de Maig volem posar en valor les conquestes socials i laborals que mitjançant la mobilització i el diàleg social hem aconseguit. Aquestes conquestes han suposat guanyar nous drets i millorar la vida de les persones treballadores.

La crisi d’augment de preus no només ha estat provocada per efectes exteriors, una part molt important ve donada per l’excés dels beneficis empresarials. Les empreses han repercutit el cost de l’energia o de les matèries primeres en el preu final dels béns i serveis, especialment en els aliments, per així mantenir el marge de beneficis, i han generat que l’efecte d’aquesta crisi recaigui sobre els treballadors i les treballadores i en especial sobre les rendes més baixes.

La campanya de mobilitzacions «Salari o conflicte» ha donat bons resultats i ha de continuar. En aquells sectors on tenim organització sindical, els convenis sectorials han estat millors mantenint i, fins i tot, millorant el poder adquisitiu.

Aquest és el camí a seguir, mantenim el compromís i l’objectiu amb els convenis en negociació, augmentant fins a on calgui el conflicte per assolir la recuperació del nostre poder adquisitiu i la millora de les condicions de treball.

El bloqueig de taules de negociació per part de la patronal és una estratègia curtterminista i miop que pot liquidar instruments que s’han mostrat eficaços per orientar els increments salarials, però només servirà per trencar la pau social necessària en un context de crisi.

Les empreses han repercutit el cost de l’energia o de les matèries primeres en el preu final dels béns i serveis, i han generat que l’efecte d’aquesta crisi recaigui sobre els treballadors

L’augment dels beneficis empresarials contraposen la voluntat de no actualitzar els salaris segons el cost de la vida. Els i les treballadores no es mereixen un empresariat per a qui la responsabilitat social només sigui un eslògan, ja que la primera de les responsabilitats ha de ser el compromís amb la gent treballadora.

La resposta pública per fer front a la crisi de preus ha estat important, però encara mostra limitacions evidents per assolir els objectius proposats. Moltes mesures no han tingut l’efecte desitjat, com la baixada de l’IVA, que no ha provocat la baixada de preus que s’esperava i, per contra, ha fet empitjorar la recaptació.

Però amb els acords assolits amb elsl sindicats i el govern estatal sobre pensions i salari mínim interprofessional hem aconseguit protegir les rendes d’aproximadament 13 milions de persones.

A Catalunya cal fer un pas endavant per fer realitat el Salari Mínim de Referència Català i aconseguir que cap salari estigui per sota del 60% del salari mitjà del país (1.319 euros per 14 pagues).

Els acords de reforma de la Seguretat Social garanteixen la revalorització de les pensions sobre la base de la inflació mitjana i deroguen la reforma del PP que limitava el creixement de les pensions a un irrisori 0,25%. Les reformes pactades també garanteixen el futur de les pensions per la via de l’aportació d’ingressos reforçant la suficiència i la sostenibilitat .

Estem en un any electoral amb eleccions municipals al maig i generals a finals d’any, la UGT continuem apostant per una societat igualitària, amb drets per a tothom i amb l’enfortiment de la nostra xarxa social, els serveis públics amb la sanitat, l’educació o els serveis socials com a primer exemple, però també l’accés a l’habitatge, la seguretat pública, la cultura o l’esport.

Hem de continuar avançant en drets, llibertats i dignitat perquè les majories visquem millor. Per tot això aquest 1 de maig sortim als carres per apujar salaris, abaixar preus i repartir els beneficis

Matèries que es desenvolupen des dels 10 Consells Comarcals, la Diputació i sobretot els 184 municipis de la província de Tarragona. Instem la ciutadania a participar massivament en les diferents conteses electorals i a donar suport a aquelles forces de progrés que aprofundeixin en la democràcia, el reforçament dels serveis públics, la fiscalitat suficient i progressiva, la igualtat com a condició d’exercici de la llibertat, els salaris dignes o l’ocupació digna. Hem de continuar avançant en drets, llibertats i dignitat perquè les majories socials visquem millor.

Per tot això aquest 1 de maig sortim als carrers per apujar salaris, abaixar preus i repartir els beneficis.

Comentarios
Multimedia Diari