Reus i l’esplendor que el va fer gran

30 septiembre 2024 21:31 | Actualizado a 01 octubre 2024 07:00
Mònica Just
Comparte en:

Recreacions històriques. Visites a espais emblemàtics. Petites i no tan petites joies del Modernisme que han tornat la ciutat als seus anys de màxim esplendor. El Reus líder del 1900. El Reus del comerç. El Reus de la indústria. El Reus de les mobilitzacions obreres i de la noblesa.

Aquell Reus és el que ha reviscut aquest cap de setmana en una segona edició de la Festa Modernista. La gent omplia el Mercadal amb vestits d’època, barrets i pentinats cridaners. Espais inèdits obrien les seves portes a la ciutadania. La Casa Navàs o el Pavelló dels Distingits lluïen com mai. Fàbriques fins ara tancades s’exposaven davant del món. I les recreacions històriques ho acompanyaven: des del primer casament civil de l’Estat, que precisament es va celebrar a Reus, fins a les mobilitzacions obreres de 1900 o els oficis ja caiguts quasi en l’oblit com el de picapedrer. Parades, mercat, fruita, verdura, pa i tantes coses més.

Perquè el Reus d’avui ve d’aquell Reus. D’aquella gent. I la Festa Modernista d’enguany ha estat un èxit. En només dues edicions s’ha consolidat com un esdeveniment de referència amb una infinitat d’activitats i on s’hi respira aquell orgull de ciutat tan nostre, tan d’ahir i al mateix temps tant d’avui.

Aquella sensació de fer les coses ben fetes malgrat les dificultats. I això és el que ha passat. És un tòpic, però està clar que Reus 1900 ha vingut per quedar-se.

Comentarios
Multimedia Diari