Ulldecona prepara un segon pou d’emergència

Podria aportar aigua a la tardor

12 agosto 2024 14:30 | Actualizado a 12 agosto 2024 16:21
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament d’Ulldecona (Montsià) té en marxa les obres d’un segon pou d’emergència per “la persistent sequera” que pateix el municipi. Les obres es fan al pou del Molí Roca I, al barri Castell.

El Consell de Ministres ha aprovat la declaració d’emergència i finança l’obra amb un pressupost de 400.000 euros. El pou pertany a la comunitat de Regants d’Ulldecona i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i podria aportar aigua a la tardor.

Els regants ja van posar en marxa un primer pou d’emergència i el consistori omple amb cisternes el dipòsit del barri Castell, aquest dilluns, per exemple, amb uns 80.000 litres. Aquest dipòsit s’abasteix de les fonts de Sant Pere i del Draper que reben aigua del pantà, completament sec des de fa mesos.

L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, ha destacat que les obres del segon pou d’emergència ja estan en marxa i permetran reforçar el subministrament d’aigua potable i sobretot per a usos agrícoles, domèstics i industrials. “Comencem a tenir els primers problemes després d’aquests mesos de sequera que estem patint”, ha assenyalat.

El sistema d’abastiment d’aigua d’Ulldecona “és complex” perquè ha d’arribar a diversos nuclis urbans i les fonts de captació també “són diverses”. D’una banda, hi ha el dipòsit del barri Castell, prop d’on s’està habilitant el segon pou d’emergència, però d’on també hi ha el primer que va posar en marxa la comunitat de Regants del municipi. Aquest dipòsit s’abasteix de les fonts de Sant Pere i del Draper, que a la vegada s’omplen de l’embassament, sec des de fa mesos.

El pantà i les fonts, secs

Les fonts es van anar assecant fa unes setmanes, i el cabal d’aigua era escàs. Els regants, la Confederació del Xúquer i l’Ajuntament decideixen posar en marxa els pous d’emergència, primer per al rec agrícola, i ben aviat per connectar-lo a aquest dipòsit del barri Castell, que també abasteix els nuclis dels Valentins i de Sant Joan del Pas. L’aigua que sobrava d’aquesta primera captació s’enviava al dipòsit d’Ulldecona, que s’omple amb altres pous. “Per tant, la sequera d’una manera directa o indirecta ens està perjudicant l’abastament urbà d’aigua a tot el terme municipal”, ha alertat l’alcaldessa.

Obres d’adequació

Un camió ploma donava suport als operaris que posen en marxa el segon pou del Molí de Roca I. Ara treuen els llots de fang, el netegen i comprovaran quanta disponibilitat d’aigua té. “És un pou que ja fa molts anys que no es fa servir. S’ha d’acabar d’equipar i s’han de renovar totes les instal·lacions”, ha detallat Ventura. La seva posada en marxa es preveu per als mesos d’octubre o novembre. “No serà immediatament, sinó que portarà temps posar-lo en marxa després de tants anys que ha estat completament inactiu”, ha afegit.

Sense perdre l’esperança que plogui “bastant” i es pugui revertir aquesta greu situació de sequera, aquests dos pous d’emergència serviran per a “pròximes sequeres”. L’alcaldessa d’Ulldecona ha remarcat que el primer pou que els regants han posat en marxa no s’havia utilitzat des de l’any 2018, però a principis d’aquest any es va fer tasques de manteniment i renovació de la maquinària per poder posar en marxa de nou.

Inversió inassumible per als ens locals

Ventura ha recordat que el cost de totes aquestes obres d’urgència que han posat en marxa per la sequera, no es podrien assumir sense l’ajut de les administracions superiors. A més dels 400.000 euros del segon pou, el consistori ha fet una inversió “de centenars de milers d’euros” més per substituir una canonada de la xarxa principal del municipi que ha permès evitar perdre més d’un 30% d’aigua per fuites. L’Ajuntament també està elaborant un projecte per substituir la canonada que connecta els dos dipòsits, des del barri Castell fins al nucli d’Ulldecona, per evitar fuites.

Camions cisterna

Des de fa una setmana, el dipòsit del barri Castell s’omple amb cisternes. Aquest dilluns, per exemple, un camió ha fet vuit viatges de 10.000 litres d’aigua cadascun. “Les fonts no donen prou” i s’ha optat per portar aigua en cisternes mentre esperen connectar el dipòsit al primer pou d’emergència, com ha apuntat Ventura.

Comentarios
Multimedia Diari