Tres murals vinculats a l’Ametlla, entre les millors obres mundials d’art urbà

Es tracta de dues obres creades per al Festival Efimurs, ‘Reina del mar’, de l’artista brasiler Filite, i ‘Under the sea’ dels madrilenys Asem i Manz. També ‘The Messenger’, del calero Uri KHTR

13 enero 2025 11:27 | Actualizado a 13 enero 2025 11:52
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Plataforma Street Art Cities, referent mundial en art urbà, ha obert les votacions per a reconèixer les millors obres mundials del 2024. Entre els nominats hi consten cinquanta creacions situades en diferents localitats d’arreu del món i tres d’elles tenen relació amb les Terres de l’Ebre.

D’aquestes tres, dues es poden veure a l’Ametlla de Mar. D’una banda, hi ha Reina del mar, de l’artista brasiler Filite i inspirat en Lemanjá, una deïtat africo-brasilera que representa la lluna i el mar. L’altra obra nominada és Under the sea, dels madrilenys Asem i Manz, que reinterpreta de manera contemporània i urbana del conte de la Sireneta.

Els dos murals es van crear en el marc del festival Efimurs, que es va celebrar per primer cop el passat mes de maig a l’Ametlla, impulsat per l’artista calero Uri Cateura, conegut com a Uri KHTR. L’artista reivindica l’art urbà com una forma d’expressió lliure i per a tothom que va més enllà de la imatge habitual del grafit.

Cateura recorda els murals i parets pintades al llarg de la història de l’art i assenyala que fa anys que treballen per trencar amb aquest tabú del grafit, afegint que l’art urbà és una galeria a l’aire lliure. «Té aquest component com molt més de la gent, pots veure l’obra al carrer sense entrar en un museu. Per mi, l’art urbà és el màxim exponent de la democratització de l’art, accessible a tothom. No deixa de ser un sistema de difusió artístic molt més expansiu que el que seria un museu o una galeria».

Precisament l’impulsor d’Efimurs també està a la llista de les millors obres del 2024 amb una obra pintada a Bañeza (Lleó). L’obra es titula The Messenger, i reflexiona sobre la relació amb la vida i la mort i també sobre l’impacte dels humans en la natura.

De moment, les votacions estan obertes i l’artista convida a votar i a endinsar-se en el món de l’art urbà.

Art i ruralitat

Municipis rurals d’arreu de l’estat tenen festivals d’art urbà. Tenim exemples pròxims com l’Efimurs a l’Ametlla o el Festival Riu d’Art a Riba-roja d’Ebre.

La unió entre art urbà i ruralitat és molt beneficiosa. Genera un atractiu turístic i, a més, segons Cateura, ofereix una superfície idònia per pintar, amb menys finestres i balcons. Aquests festivals «donen més vida al poble. L’objectiu principal de l’art urbà és canviar la vida a la gent vestint els paisatges urbans, amb tota aquesta monotonia, i les ordenances d’estètica de façana, a més de poder estudiar molt més la cultura i art que tenim al nostre país».

Així mateix, celebra que «els pobles ofereixin poder pintar mentre es beneficien de les visites amb rutes de murals. No deixa de ser un atractiu turístic més per a les poblacions que inverteixen en això, tot i que no ens oblidem que l’objectiu principal de l’art urbà és expandir l’art i la cultura».

Una comunitat per als amants de l’art urbà

Els tres murals vinculats a l’Ametlla han estat escollits entre les millors obres d’art urbà del món per Street Art Cities, una comunitat digital per a amants d’aquestes creacions artístiques. La plataforma va ser creada el 2016 amb la intenció d’oferir un mapa digital d’art urbà pels carrers d’arreu del món i ràpidament va popularitzar-se. Fins al moment, hi ha registrades més de 67.500 obres, situades en 1.877 localitats de 109 països, entre els quals hi ha diverses de la demarcació de Tarragona. És el cas de l’Ametlla, però també de Cambrils, Constantí o Reus. Anualment, la plataforma organitza uns premis per reconèixer les millors obres de l’any, escollides amb els vots d’un jurat expert i dels membres de la comunitat.

Comentarios
Multimedia Diari