Sant Jaume d’Enveja enceta les festes de la sega de l’arròs homenatjant els avantpassats

El dia 14 tindrà lloc a la Ràpita, el 15, a Deltebre, el 22 a l’Aldea i Amposta tancarà la darrera el dia 6 d’octubre. Unes jornades lúdiques per comprendre com es treballava l’arròs antigament

08 septiembre 2024 19:14 | Actualizado a 09 septiembre 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa 150 anys, el terme de Sant Jaume era un territori inhòspit, d’aiguamolls, on molts factors dificultaven l’assentament humà. La transformació dels erms deltaics no va arribar fins al 1860, amb la construcció del Canal de la Dreta de l’Ebre, que va fer possible el conreu i la introducció de la plantació de l’arròs. La construcció de tota la xarxa de reg, les feines de dessecament i el progressiu conreu de milers d’hectàrees d’arròs van ser tasques molt dures realitzades en un medi hostil i que es van allargar fins ben entrat el segle XX.

Des de fa uns anys, les Festes de l’Arròs amb la plantada a la primavera i la sega a la tardor són l’homenatge que fan els pobles deltaics als seus avantpassats i al seu esforç.

Ahir desenes de persones van participar en la Festa de la Sega de Sant Jaume d’Enveja, la primera de cinc que se celebraran al territori. En aquestes festes, habitants de tots els municipis de la zona rememoren les feines tradicionals del conreu, abans de la mecanització de l’agricultura. Unes activitats molt sentides a la zona, tot recordant els orígens i el treball dels avantpassats. En aquestes jornades els pagesos locals més veterans mostren als assistents com segaven antigament, amb la falç a la mà, i els treballs posteriors per separar el gra d’arròs de la palla.

Tot i unes gotes que van caure a primera hora del matí i que van fer patir i estar pendents del cel, finalment la festa d’ahir es va poder celebrar amb normalitat. A més, es va comptar amb tota mena d’animació al Mas Illa de Riu: ballada de jotes, a càrrec del grup de jotes Sarabastall, una actuació de la Rondalla de Guardet lo cantador o jocs tradicionals com birles o curses de sacs. Tota una recreació que mirava dècades endarrere.

La pròxima festa de la sega serà dissabte vinent, dia 14, a la Ràpita. Allí tindrà lloc a la Fundació Plegadís, on novament es podrà veure com els pagesos feien les feines tradicionals de l’arròs, amb els camals arremangats i treballant l’arròs a mà seguint els mètodes tradicionals transmesos generació en generació. A més, es podrà entrar al camp i participar activament, alhora que gaudir del ventall d’activitats que la Fundació Plegadís ofereix.

El dia 15 serà el torn de Deltebre, a la finca Bombita. Finalment el 22 serà a l’Aldea i el 6 d’octubre serà a Amposta.

Jornades gastronòmiques

A més, les festes van acompanyades també de jornades gastronòmiques de l’arròs, com a producte estrella de la cuina del delta de l’Ebre i totalment versàtil. Tindran lloc del 13 de setembre al 6 d’octubre, amb la participació de 37 restaurants: 14 de la Ràpita, 13 de Deltebre, 8 d’Amposta i 2 de Sant Jaume. El preu dels menús va dels 30 als 50 euros i inclouen tant plats tradicionals de la zona com innovacions amb l’arròs com a absolut protagonista.

Comentarios
Multimedia Diari