Saisan Ceràmica posa en valor l’artesania local a Tortosa

Un petit racó al nucli antic. El projecte impulsat per Sara Ismael també vol donar vida al barri del Rastre

03 septiembre 2024 21:04 | Actualizado a 04 septiembre 2024 11:33
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Seguint el desenvolupament tan meticulós que comporta el tractament de la ceràmica d’alta temperatura, l’emprenedora Sara Ismael crea les seues peces al taller que té incorporat a casa seua, modelant-les manualment o amb motlles de manufactura pròpia, aconseguint, així, articles únics i a mida.

Realitza les dues coccions necessàries al forn de gas del seu espai de treball, controlant la temperatura, durant hores; i aplica els esmalts entremig de les cuites, tot mentre gaudeix de l’entorn natural que ofereix Sant Josep de la Muntanya a Tortosa. Després d’aquest llarg procediment, que pot durar entre dues setmanes i dos mesos, porta els productes a la botiga de ceràmica artesanal, que l’any passat va decidir impulsar al nucli antic de la ciutat.

A Sara Ismael sempre l’ha atret el món artístic. El seu primer contacte amb la ceràmica va ser als set anys, al taller de Belín Anguera, on creava un munt de figures, amb imaginació i enginy, i es divertia amb aquest art que més endavant esdevindria el seu ofici.

Els seus estudis van seguir per la branca artística, i la formació en fotografia i disseny gràfic van ajudar-la a impulsar el seu primer projecte, la botiga Wacapaka; però no va ser fins fa uns anys que va decidir especialitzar-se en matriceria ceràmica.

Emprant el nom artístic que ja tenia des que era dissenyadora, Saisan, Ismael va transformar Wacapaka en un nou negoci centrat en ceràmica, mantenint l’essència d’aquesta, tot deixant una part dedicada a la cultura de la ciutat.

A més dels diferents articles decoratius i complements per la cuina originals que amb molt de detall confecciona al taller, Saisan Ceràmica també disposa d’un catàleg perquè els restaurants puguin personalitzar la seva vaixella. Això l’ha portat a col·laborar amb restaurants de la zona, de la talla de Villa Retiro, amb una estrella Michelin.

Però aquesta no és l’única activitat de l’establiment, sinó que els tallers també en són una part important. Aquestes sessions d’unes 3 hores, conviden el públic a relaxar-se mentre tenen temps de fer dues o tres peces, amb l’avantatge de l’entorn de muntanya i aire fresc, altament integrat en l’experiència. Treballar amb les mans té un efecte terapèutic, i amb aquesta proliferació de locals que permeten forjar figures amb fang, s’ha vist un interès creixent per part de les noves generacions. Tot i enfocar-se d’una manera molt diferent de la tradicional, projectes com aquest, contribueixen a reviure aquesta tècnica artesanal tan antiga, des d’una perspectiva més innovadora.

Al costat del Portal del Romeu i davant de la porta de la Catedral, l’indret que acull Saisan Ceràmica no és casualitat. La jove emprenedora ha viscut sempre al barri del Rastre, fent vida allí des de menuda «no ens vam plantejar obrir-la a cap altre lloc. Voliem apostar pel barri en una zona molt bonica que és una llàstima que no estigui més aprofitada». Així, envoltat de la història de Tortosa, aquest petit racó contribueix a impulsar el Rastre i posa en valor l’artesania local.

Comentarios
Multimedia Diari