Un any més, l’oli de ginebre s’ha convertit en el protagonista del cap de setmana a Riba-roja d’Ebre. Centenars de persones, tot i la desfavorable situació meteorològica, han passat pel municipi riberenc per conèixer més sobre aquest remei que va ser tan popular fa diversos segles i que va tenir un important nucli de producció a la zona.
La Festa de l’Oli de Ginebre arriba a la setena edició amb l’esperit de conservar i difondre el coneixement etnològic que envolta el producte. Durant tres dies, la localitat ha acollit un seguit d’activitats que inclouen una sortida etnobotànica, mercat d’artesans o propostes especialitzades com tallers, una demostració de destil·lació en sec d’oli de ginebre o visites guiades fins a les infraestructures de producció.
Enguany, com a novetat, s’ha presentat el documental Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre, produït pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. La sessió va comptar amb la participació del director del Museu, Jaume Perarnau, el qual va fer una conferència sobre la importància de la indústria de l’oli de ginebre a la comarca.
Durant el cap de setmana, es va inaugurar també un forn d’oli de ginebre tradicional recentment construït seguint les pautes del segle XVIII, un dels moments de més producció. Tot i que en l’actualitat l’ús de l’oli ha caigut bastant en l’oblit, amb la Festa, impulsada per l’Associació Amics de Riba-roja d’Ebre, amb col·laboració de diferents universitats catalanes i amb el suport de l’Ajuntament i la Generalitat, el municipi fa un pas més en la recuperació i divulgació d’una tradició que defineix la seva identitat i aposta per mantenir-la viva.
«Per nosaltres és l’activitat més important de l’any, en la qual recuperem un ofici perdut i del qual no es tenia massa coneixement», explica Josep Aguilà, president de l’Associació impulsora, detallant que «a la paeria de Lleida hi ha un conjunt de llibres del s. XVI que parlen del comerç de l’oli de ginebre al municipi, de persones que anaven al Pirineu a vendre’n», un fet que posa en relleu precisament el coneixement que volen recuperar, l’important motor econòmic que va suposar la producció d’oli de ginebre.
Zona d’Interès Etnològic
A Riba-roja hi ha més d’una vintena de forns, alguns situats a la zona de l’embassament i que, per tant, han quedat sota l’aigua. Molts d’ells, de mida industrial, destinats al comerç i altres de menor grandària pensats per a l’autoconsum. Les construccions, utilitzades per destil·lar l’oli amb finalitats terapèutiques, formen part de la història industrial de la Ribera d’Ebre.
Deu d’aquests forns estan en procés de ser declarats Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de Zona d’Interès Etnològic. Així mateix, es treballa perquè pròximament el conjunt de forns es converteixin en una zona d’interès etnològic de Catalunya, juntament amb altres espais com les coeteres del Delta, a les Terres de l’Ebre.