Reobert al trànsit el túnel de la T-330 d’Horta de Sant Joan, un cop reparat

Territori ha destinat 2,3 milions d’euros en reforçar tota l’estructura de l’interior del túnel, on va aparèixer una escletxa

06 septiembre 2022 19:08 | Actualizado a 07 septiembre 2022 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja ha reobert al trànsit el túnel de la T-330 d’Horta de Sant Joan, un cop han finalitzat les obres de la seua reparació. El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat hi ha destinat 2,3 milions d’euros en l’actuació, que s’ha allargat més de mig any.

L’actuació ha consistit en el reforçament interior de l’estructura mitjançant la col·locació d’encavallaments metàl·lics i el reforçament dels murs interiors al llarg del fals túnel, que té una longitud de quasi 100 metres. També s’ha reforçat el terreny confrontant al túnel i a la seva proximitat amb injeccions de beurada de ciment.

El túnel, situat al quilòmetre 18,5 de la T-330 (via que connecta la Terra Alta per una banda amb l’Eix de l’Ebre i per l’altra amb el Matarranya, a l’Aragó), es va haver de tancar al trànsit el juny del 2021 com a conseqüència de l’aparició d’una escletxa longitudinal a un costat del túnel, que anava creixent.

Les primeres setmanes, els vehicles es van desviar per l’eix viari Horta de Sant Joan-Bot-Gandesa-Xerta (T-334, TV-3531, C-43 i C-12), fet que incrementava substancialment els temps de trajecte.

Al mes de juliol, es va habilitar un desviament provisional pel costat del túnel, tot recuperant un tram de l’antiga carretera, per estalviar temps de recorregut a les persones usuàries.

«Vam parlar els alcaldes d’Arnes i Prat de Comte i vam convèncer el Departament perquè s’usés una variant per la carretera vella. Va ser una molt bona alternativa perquè del contrari s’hagués tardat una hora en arribar a Tortosa. Això ja ho vam patir el 2009, quan es feia la carretera», explica l’alcalde d’Horta de Sant Joan, Jordi Martín, qui també és enginyer topògraf. «És una zona amb molts desprendiments i es va haver de retalusar, instal·lant malles protectores per a la caiguda de pedres. S’ha tardat un any en veure la solució per a la reparació del túnel, així que va ser una alternativa molt bona, ja que d’aquesta manera es perdien només cinc minuts per l’antiga carretera».

Martín fa una valoració positiva per a la solució final adaptada. «L’estructura de formigó és una bona solució. S’ha reforçat tot el cos interior i s’ha injectat formigó darrera dels murs. Entenc que s’ha tardat una mica perquè no era gens fàcil i calia veure realment d’on venia el problema, però l’alternativa de la carretera es va efectuar de forma bastant ràpida».

A la zona, pel que sembla, hi ha un problema d’assentament de terres, que és el que hauria causat l’escletxa.

Ara l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan ha cedit un espai al poble i Territori ha retirat ja l’asfalt del desviament provisional preparat a l’antiga carretera. Per reduir-ne l’impacte ambiental, es tornarà a posar terra en aquell espai.

«Personalment hagués sigut més partidari d’haver deixat l’asfalt per si torna a tenir lloc algun problema, o almenys posar la terra damunt de l’asfalt, sense retirar-lo. D’aquesta forma seríem més ràpids si ens cal després», apunta.

Comentarios
Multimedia Diari