És l’au més gran d’Europa i, amb una mica de sort, d’aquí uns mesos podrà sobrevolar el cel del Parc Naturals dels Ports. És el voltor negre, que té al Massís del Port un espai adient on establir-se, ja que necessita arbres robustos per construir-hi el seus grans nius. Ara han reintroduït els primers sis exemplars un segle després de la seua desaparició al territori.
Els primers sis exemplars es quedaran uns mesos en una gran gàbia (de 21 per 8 metres, on poden realitzar vols curts) que s’ha instal·lat al Parc Naturals dels Ports perquè s’adapten al medi i augmentar posteriorment les possibilitats del seu assentament i de la seua reproducció. El projecte té una previsió d’introduir una seixantena d’exemplars en deu anys.
Els exemplars portaran anelles i GPS incorporat. Personal especialitzat serà responsable de la seua alimentació mitjançant carn i vísceres d’escorxadors, però tindran el mínim contacte amb els humans.
«Han de ser el més salvatges possibles», explica el director del Parc Natural dels Ports, Antoni Curcó, qui ha remarcat la importància d’aquesta espècie dins els ecosistemes: «eliminen la matèria orgànica i controlen els animals morts, que poden portar malalties».
Vora la gàbia hi ha un espai per fer observacions sense molestar-los i càmeres per fer-ne el seguiment. Els exemplars que ara es reintrodueixen provenen del centre de recuperació de fauna silvestre del Grup de Rehabilitació de la Fauna Autòctona i el seu Hàbitat (GREFA) i de cria en captivitat.
Per afavorir la fixació d’aquesta nova colònia, també es preveuen altres actuacions, com ara la creació i el manteniment de punts d’alimentació suplementària, la instal·lació de rèpliques de voltor negre (unes figures molt realistes) i de plataformes artificials per estimular la nidificació en les parelles primerenques, i també accions més centrades en la divulgació i l’educació ambiental adreçades a la població local.
El 2020, un estudi de viabilitat redactat pel GREFA va concloure que el Parc Natural dels Ports té un hàbitat perfecte per acollir una població reproductora de voltor negre. Aquest espai natural protegit, té zones tranquil·les i amb grans arbres, ideals per a la nidificació i la supervivència d’aquestes espectaculars aus carronyaires. La ubicació geogràfica de les muntanyes dels Ports, al sud del sistema Ibèric, facilitarà la connexió natural entre les colònies del Prepirineu i les del centre de la península Ibèrica, i consolidarà un corredor biològic entre Europa i Àsia.
Funció fonamental per als ecosistemes
El voltor negre va desaparèixer de Catalunya i de gran part del continent europeu entre finals del segle XIX i principis del segle XX. Les causes principals de la seua desaparició van ser la persecució directa, l’enverinament, la fragmentació de l’hàbitat i la pèrdua de recursos tròfics, entre d’altres.
Les quatre espècies europees, el voltor comú, el voltor negre, el trencalòs i l’aufrany, es complementen en l’eliminació ràpida i eficient de tota mena d’animals morts i limiten la propagació de malalties bacterianes. Per tant, la seua funció és fonamental per als ecosistemes i els entorns naturals.
França va iniciar, l’any 1992, les primeres reintroduccions d’aquest rapinyaire a Europa. A Catalunya, l’any 2007 es va iniciar la reintroducció al Prepirineu lleidatà, concretament a la Reserva Nacional de Caça de Boumort i a la muntanya d’Alinyà.