Alcaldes de vuit poblacions del sud de la Ribera d’Ebre s’han reunit amb el delegat del Govern a l’Ebre, Joan Castor Gonell, i el director dels serveis territorials de Salut, Ferran Roche-Campo, per abordar les mancances en els serveis sanitaris d’atenció primària a la zona, en especial els temps d’espera per a una visita mèdica.
La zona afectada en qüestió és la corresponent als municipis de l’àrea d’influència de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) de Móra la Nova i Móra d’Ebre: Benissanet, Garcia, Ginestar, Miravet, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Rasquera i Tivissa, així com l’entitat municipal descentralitzada (EMD) de la Serra d’Almos.
Des de Salut s’han compromès a reforçar els mitjans i les plantilles per a reduir aquest temps d’espera per a una visita, que de fet ja s’ha rebaixat en els darrers dies, passant d’entre 5 a 20 dies depenent del municipi de fa unes setmanes, a entre 2 i 7 actualment.
Així, s’està buscant un nou metge, fet que deixaria la plantilla de l’EAP en 12 facultatius.
El delegat del Govern a les Terres de l’Ebr remarca que es continuarà treballant per garantir un bon servei a tota la ciutadania.
Objectiu: 48 hores
En aquest sentit, les parts s’han emplaçat a fer un seguiment acurat, amb reunions trimestrals.
L’alcalde de Móra d’Ebre, Rubén Biarnés, es mostra satisfet de la resposta de Salut i del treball fet, «que està començant a donar els seus fruits». En el cas de la capital comarcal, s’ha passat dels 20 dies d’espera a 7.
A preguntes del Diari, el delegat del Govern també posa en valor els estudis i el treball que està desenvolupant el Comitè d’Avaluació, Innovació, Reforma Operativa i Sostenibilitat del Sistema de Salut (CAIROS), per a la millora en tot l’àmbit sanitari i l’assistència primària. L’objectiu del Govern és reduir de forma global el temps d’atenció a la ciutadania per part dels consultoris mèdics i centres d’atenció primària, «fins a les 48 hores com a màxim».
En aquesta línia de treball, el Departament de Salut ha anunciat recentment la selecció de 26 equips d’atenció primària (EAP) de Catalunya per aplicar el model de Centres de Salut Integral de Referència (CSIR). La iniciativa dotarà als centres de més autonomia i capacitat de gestió, el que hauria de repercutir en més eficiència i qualitat. A les Terres de l’Ebre, l’EAP escollit ha estat el de l’Ametlla de Mar-El Perelló, a la comarca del Baix Ebre. Així, com a prova pilot, aquests centres canviaran la manera de treballar, per millorar l’eficiència organitzativa i l’accés, així com la qualitat de l’atenció. Un dels principals reptes és precisament reduir els temps d’espera per ser visitat al CAP, millorant la gestió de cites i recursos. Això inclou també la millora de l’accés a l’atenció especialitzada, «fomentant una millor coordinació entre l’atenció primària i l’especialitzada, afavorint derivacions més ràpides i eficients».