L’exposició de pessebres i diorames torna a la Cripta de la Reparació de Tortosa

Tradició. La sèptima edició de la mostra, amb més de 20 diorames, es pot visitar fins al 12 de gener

29 diciembre 2019 11:40 | Actualizado a 29 diciembre 2019 18:33
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El pessebre és un clàssic del Nadal i, per aquestes dates, són molts els pobles ebrencs que se sumen a la tradició d’exposar els diorames que els artesans locals preparen al llarg de l’any. A Tortosa, una de les mostres més emblemàtiques per l’espai que l’acull és l’exposició de l’Associació Pessebrista de Tortosa i les Terres de l’Ebre que enguany torna a la Cripta de la Reparació per fer les delícies dels amants de l’artesania.

La mostra, que arriba a la sèptima edició, exposa aquest any prop de 25 diorames creats per una desena de pessebristes. Entre els objectius de l’exposició, des de l’Associació Pessebrista s’afirmava que «la mostra busca recuperar la tradició pessebrista tant de la ciutat com d’arreu de les Terres de l’Ebre, però també recordar la figura del fet religiós que es mostra en algunes de les escenes recreades». L’exposició de pessebres i diorames es pot visitar de forma gratuïta a la Cripta de la Reparació fins al 12 de gener del 2020.

Peces úniques situades a consciència per recrear les escenes bíbliques més conegudes en un ambient peculiar com el de la Cripta de la Reparació fan que cada any centenars d’aficionats i curiosos s’apropen a l’exposició per veure el treball dels pessebristes. «En aquesta edició hi han participat una desena de persones que porten tot l’any preparant els diorames per exposar-los aquests dies. A més, intentem que cada any siguin pessebres diferents i sembla que ho aconseguim. En aquesta edició crec que, excepte un parell de diorames, la resta tots són de nova creació», afirmava orgullós el president de l’Associació Pessebrista de Tortosa i les Terres de l’Ebre, Joan Espuny.

Els pessebres estan formats per diferents figures que recreen escenes quotidianes de l’època i paratges de la Bíblia com el naixement de Jesús o l’arribada dels Reis d’Orient. Segons el testimoni dels pessebristes, la creació d’un diorama com els que s’exposen conforma un treball laboriós que pot ocupar unes 80 hores de treball aproximadament. Un temps que els pessebristes ebrencs inverteixen cada any perquè es pugui dur a terme aquest tipus de mostres.

La recuperació de l’espai

La mostra de pessebres i diorames de l’Associació Pessebrista de Tortosa i les Terres de l’Ebre no es va realitzar l’any passat per problemes amb la cessió de l’espai per part del consistori. Com a president de l’entitat, Joan Espuny afirmava sentir-se satisfet tant per la feina feta des de l’Associació de Pessebristes com per poder retornar l’exposició a l’emblemàtic espai patrimonial de la Cripta de la Reparació.

L’Associació de Pessebristes de Tortosa i les Terres de l’Ebre, qui organitza l’exposició, compta actualment amb una trentena de socis aficionats a muntar pessebres i diorames, que han rebut el suport de diferents pessebristes d’arreu de Catalunya per poder recuperar l’exposició a la Cripta de la Reparació.

Comentarios
Multimedia Diari