L’evolució del Delta, sota control amb la Xarxa d’Indicadors Ambientals

L’Agència Catalana de l’Aigua prorroga el conveni amb l’IRTA per dur a terme el seguiment i hi invertirà 390.000 euros fins al 2022

22 diciembre 2018 10:30 | Actualizado a 22 diciembre 2018 10:32
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Xarxa d’Indicadors Ambientals és un ambiciós projecte de control de l’evolució ecològica del tram final del riu Ebre i el Delta, executat per l’Estat a través del Pla Integral de Protecció del Delta i l’empresa estatal Acuamed, que actualment gestiona l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) pel que respecta a la zona del Delta (la part del riu Ebre va a càrrec de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre). 

L’Estat va fer la cessió de la infraestructura a la Generalitat el 2015 i ara l’ACA ha aprovat la pròrroga del conveni subscrit per l’agència i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) per a garantir el funcionament dels diferents elements que componen aquesta Xarxa d’Indicadors Ambientals (XIADE). 

Fins a finals del 2022, es farà una inversió al voltant dels 390.000 euros. 280.000 euros es destinaran al control de qualitat i avaluació de l’estat de les masses d’aigua i els altres 110.000 euros serviran per a millorar el coneixement per fer possible uns cabals ecològics i el transport de sediments adequats per a combatre la regressió del Delta.

La pròrroga d’aquest acord farà possible continuar amb les tasques de recollida de mostres biològiques, així com l’anàlisi de nutrients, el càlcul d’indicadors biològics i l’anàlisi de transport de sediments en crescudes controlades i cabals ecològics en el tram final del riu Ebre i els seus principals afluents. 

També es durà a terme el manteniment i neteja dels sensors de qualitat instal·lats a les badies dels Alfacs i el Fangar i els sensors de subsidència (SET) o enfonsament del terreny, entre altres accions.

La Xarxa d’Indicadors Ambientals del Delta de l’Ebre a càrrec de l’ACA està composta per quatre sensors de qualitat instal·lats a les badies, 18 piezòmetres sensoritzats, 56 estacions SET de control de subsidència i un laboratori equipat per a la valoració de l’estat ecològic del tram final del riu Ebre i els seus principals afluents, així com de les llacunes litorals i l’estuari.

La inversió per part de l’Estat va ser en el seu moment de 12 milions d’euros, en una iniciativa pionera per controlar l’evolució d’aquest espai natural protegit i molt fràgil, arran de la regressió per la falta de sediments, la subsidència i l’avenç del mar arran dels efectes del canvi climàtic. 

Comentarios
Multimedia Diari