Les Terres de l’Ebre tindran una Autoritat Territorial de la Mobilitat

Suposarà un estalvi en els bitllets, ja que ara els ebrencs podran tenir títols integrats, com altres territoris, de bus i tren

14 diciembre 2023 18:43 | Actualizado a 14 diciembre 2023 20:22
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després d’anys de reinvindicacions, les Terres de l’Ebre tindran per fi el 2024 una Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM) com té el Camp de Tarragona, Barcelona, Lleida i Girona. Això significarà, en principi, una clara millora en la mobilitat per tot el territori, tant en tren com en bus, i suposarà un estalvi en els bitllets dels ebrencs, ja que podran tenir títols integrats com tenen altres territoris, com la T-Jove o la T-16.

Així, l’ATM tindrà com a funció coordinar el sistema de transport públic de viatgers en les quatre comarques ebrenques. Es tractarà d’un consorci, format amb les administracions locals, que serà el responsable de determinar les tarifes i executar les actuacions que s’esdevinguin del Pla director de mobilitat de les Terres de l’Ebre, actualment en fase de redacció. Aquest pla director i la creació de l’ATM ha sigut una qüestió llargament reinvindicada per la plataforma Trens Dignes de les Terres de l’Ebre i Priorat.

L’anunci de la creació de l’ATM l’ha fet la consellera de Territori, Ester Capella, durant la Taula de Mobilitat de les Terres de l’Ebre, formada per ajuntaments, consells comarcals, l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) i la pròpia Generalitat.

La consellera Capella ha qualificat l’arribada de l’ATM a l’Ebre com una «fita històrica» que «beneficiarà milers de persones que veuran com es redueix el preu que paguen per utilitzar el transport públic i que podran utilitzar també els serveis ferroviaris amb el bitllet integrat».

D’aquesta manera, la consellera ha explicat que està previst integrar el transport públic de les Terres de l’Ebre al sistema tarifari de l’ATM del Camp de Tarragona al segon semestre del 2024, que es quan es preveu que tots els operadors tinguin instal·lat el sistema de la T-Mobilitat Catalunya. Cal recordar que els desplaçaments pel territori integrat permeten els transbordaments amb una única targeta, tant de bus urbà o interurbà com de tren.

La consellera paral·lelament també s’ha compromès a posar de nou sobre la taula la necessitat de millorar les freqüències de les línies R15 i R16 en una reunió a Madrid amb el nou ministre de Transports, Òscar Puente.

El transport públic intern de les Terres de l’Ebre ha registrat fins al 31 d’octubre d’aquest 2023 un total d’1.328.075 viatgers, una xifra que suposa un augment del 16% respecte a tot el 2022 i d’un 29% respecte a tot el 2019, abans de la pandèmia. El corredor entre l’Ebre i Tarragona ha registrat fins al 31 d’octubre d’aquest 2023 un total de 105.861 viatgers, un 23,6% més que tot el 2022 i un 29,7% més que tot el 2019.

Recuperar l’Avant i l’Euromed

L’alcalde de Tortosa Jordi Jordan ha fet una valoració positiva de l’arribada de l’ATM però també ha demanat a la Generalitat que tingue en compte la realitat demogràfica i econòmica dels ajuntaments de les Terres de l’Ebre, de tal manera que l’aportació econòmica per part de l’administració catalana sigue més gran en relació amb altres territoris.

Jordan també ha reclamat que es restableixen els trens Avant entre Tortosa i Barcelona i que es compleixi així l’acord parlamentari dels pressupostos de 2023 signat entre el grup parlamentari d’En Comú Podem i la Generalitat. A més, el batlle tortosí també ha insistit en la necessitat que s’aturen a l’estació de l’Aldea els trens Euromed. L’alcalde també ha proposat que s’habilite un servei de bus entre Tortosa i Reus.

Trens Dignes reclama l’estació intermodal a l’Aldea

La plataforma Trens Dignes de les Terres de l’Ebre i Priorat ha lamentat que no se’ls haja convidat ni informat de la reunió de la Taula de Mobilitat presidida per la consellera Esther Capella. Des de fa anys que la plataforma reclamava una ATM per resoldre una de les grans problemàtiques al territori, «la manca de planificació en el transport públic» per poder coordinar la connexió d’autobusos amb trens i unificar tarifes. «Per al mercat laboral, connectar el territori també és vital», han apuntat des de la plataforma. Trens Dignes també reclama la recuperació del tren Avant entre Tortosa i Barcelona i l’estació intermodal a l’Aldea, a la vora de la tren, per poder connectar trens i busos.

Comentarios
Multimedia Diari