Les obres d'Infosa a la barra del Trabucador, al jutjat

L’empresa propietària de les salines ha fet un camí d’accés provisional després que Madrid paralitzés el seu projecte per la Covid-19

26 abril 2020 08:47 | Actualizado a 29 abril 2020 13:34
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les obres de reconstrucció de la barra del Trabucador que està portant a terme l’empresa Infosa, propietaria de les salines que hi ha a la zona, han arribat al Jutjat d’Amposta. Primer la Guàrdia Civil i ara la Fiscalia han presentat sengles escrits demanant una investigació ja que creuen que els treballs de regeneració del braç natural que porta fins a la factoria s’estan fent sense els permisos pertinents i, a més, estan afectant una important zona protegida. I han demanat al jutge que, com a mesura cautelar, ordeni que es paralitzin els treballs fins que s’aclareixi l’assumpte.

El passat mes de gener, el temporal Glòria va trencar aquell camí natural de la barra del Trabucador, que uneix la platja del mateix nom amb les Salines de la Trinitat i la Punta de la Banya. Llevantades posteriors van tornar a malmetre aquest camí.

Les obres de reparació que havia de portar a terme el Govern espanyol per reparar els desperfectes havien de començar el 17 de març. Però arran del coronavirus, es va emetre una resolució ordenant la suspensió de tots els treballs per no exposar els treballadors. 
Davant d’aquesta aturada, Infosa va començar a reparar el camí perquè les salines no estiguessin aïllades i es pogués reprendre l’activitat comercial, una actuació que va costar més de 420.000 euros. Per això va crear un camí temporal fins a l’actuació definitiva del Govern espanyol.

El fet que l’empresa procedeixi a reconstruir el camí no implica en cap cas que renuncien al pla que el Govern central té plantejat per al delta de l’Ebre. Des d’Infosa exigeixen que «es prenguin les mesures per tal de restablir la barra del Trabucador en el termini de temps més curt possible».

En la mateixa línia, apuntaven que cal habilitar una inversió més important que la ja anunciada per mantenir la singularitat d’aquest espai natural, que al mateix temps garanteixi l’accés a les Salines i l’activitat de l’empresa, de la qual depenen 60 llocs de treball directes.
Durant una inspecció realitzada pel Servicio de Protección de la Naturaleza (Seprona) de la Guàrdia Civil , els agents van veure suposades irregularitats en els treballs, com ara que agafar milers de metres cúbics de sorra d’un indret sense tenir la pertinent autorització, tenint en compte que es tracta d’un parc natural, zona protegida d’aus perquè allí nidifiquen.

El Seprona va demanar al Jutjat que s’aturessin les obres. Però degut a la paralització judicial pel coronavirus, ha provocat que la petició no hagi estat atesa. Per això, la Secció de Medi Ambient de la Fiscalia de Tarragona ha realitzat la mateixa sol·licitud. Ha demanat la incoació d’un procediment penal i l’aturada cautelar de les obres fins saber si tenen algun tipus de control o autorització.

Fonts de l’Administració central han apuntat al Diari que Costas tenia coneixement dels treballs i va detectar que es feien malament a l’hora de treure la sorra. Després de confeccionar un informe sobre com s’havien de fer, l’empresa ho està realitzant ara correctament. També han afegit que tenien permís mediambiental de la Generalitat.
 

Comentarios
Multimedia Diari