La Terra Alta recorda als lluitadors antifeixistes

Inauguren a Prat de Comte un monòlit en record de 38 persones de la Terra Alta que van ser deportades als camps de concentració nazis

30 junio 2024 21:12 | Actualizado a 01 julio 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’antiga estació de Prat de Comte va celebrar ahir al migdia un acte de commemoració i record a les persones de la Terra Alta que van ser deportades als camps de concentració nazis entre el 1940 i el 1942. Durant l’acte es va inaugurar un monòlit en honor a aquestes 38 persones, 8 d’elles originàries de Prat de Comte.

El monument, encarregat pel Consell Comarcal de la Terra Alta i Memòria Democràtica, és obra dels artistes locals Francesc Xavier Solé, de Vilalba dels Arcs, i Jordi Lluch, d’Arnes. Està fet amb pedra de la zona i representa un mapa de la comarca, on es veuen dotze petjades esculpides que representen els municipis de la Terra Alta per dignificar la memòria dels deportats, la majoria dels quals van morir en els camps.

Durant l’homenatge hi van assistir un centenar de veïns de la comarca i també familiars dels deportats que van fer una ofrena floral al monument. Els familiars, impulsors de l’acte, van coincidir en la importància de la memòria històrica i van posar èmfasi en el record a les víctimes.

Una de les participants va ser la historiadora de Pinell de Brai, Antònia Serres, familiar d’un dels deportats. Serres destacava que cal fer actes de reconeixement «pel que està passant a Espanya i a Europa amb tots els moviments d’ultradreta que cada vegada agafen més protagonisme».

La historiadora afegia també que «és necessari que la joventut i tothom s’adoni que va suposar durant els anys 30 el creixement del feixisme i el nazisme».

Així mateix, el president de l’AMICAL de Mauthausen, Joan Calvo, deia que «és imprescindible recordar els lluitadors antifeixistes». Calvo va destacar que «cal reconèixer la seva lluita, els valors pels quals van lluitar i que això ens serveixi per prendre consciència i reflexionar respecte al món que tenim actualment».

Reconeixement a les famílies

El president de l’AMICAL assenyalava durant l’acte que, a més d’homenatjar les víctimes directes, cal fer un reconeixement a les seves famílies, que també van patir l’horror i són «les grans oblidades. S’han de sentir reconfortades, reconegudes i que vegi que el que van partit té reconeixement social».

Comentarios
Multimedia Diari