La Terra Alta reclama mesures per aturar el despoblament rural

Gandesa acull la constitució de la Comissió Territorial del projecte País viu, una eina que té com a objectiu dinamitzar la comarca millorant aspectes com les comunicacions, la tecnologia i l’habitatge

17 enero 2020 10:30 | Actualizado a 20 enero 2020 12:19
Se lee en 2 minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

El projecte País viu arriba a la Terra Alta per treballar en diferents problemàtiques que afecten actualment al territori com l’envelliment o el despoblament. El projecte ‘País d’oportunitats, País viu’ és una eina del Govern que busca dinamitzar algunes de les comarques més afectades de Catalunya. A les Terres de l’Ebre trobem que la Ribera d’Ebre també participa en el projecte, de la mateixa manera que ho fan les comarques pirinenques del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell.

A Gandesa va ser on, aquest dijous, es va clausurar la primera fase del projecte amb la constitució de la comissió de dinamització comarcal a la Terra Alta. Una reunió on els representants i agents socioeconòmics del territori van posar sobre la taula les seves preocupacions per la situació actual de la comarca. I és que entre les prioritats dels terraltins i terraltines es troba la millora de les infraestructures, el transport i les telecomunicacions, així com de les competències empresarials del sector agroalimentari i industrial, a més de l’impuls del turisme ecològic. «La voluntat és frenar el despoblament amb infraestructures que són necessàries. Necessitem una xarxa viària prou potent i que en l’àmbit tecnològic s’ajudi a les empreses a treballar distància des del territori», afirmava la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, qui també afegia que «l’equilibri també implica potenciar el producte alimentari i l’economia agrària que és la que sosté gran part de la comarca».

Al mateix temps, un dels altres problemes de la Terra Alta, segons Sanromà, recau en «un gran dèficit per oferir habitatge digne», al mateix temps que hi ha moltes cases buides, per això reclamen mesures per poder reconvertir-les en habitatge social i posar-les a la disposició de la ciutadania.

Prioritzar les necessitats

Des del Govern s’han anunciat algunes actuacions destacades que es realitzaran recentment a la zona, com el desplegament de fibra òptica a Gandesa al llarg del 2020 i a la resta de la comarca l’any 2021. De la mateixa manera també s’han donat a conèixer els programes LEADER i Odisseu per tornar als joves al territori i el Govern s’ha responsabilitzat a seguir treballant en la problemàtica dels habitatges buits.

El secretari d’Administracions Locals, Miquel Àngel Escobar, apuntava que des del Govern estan satisfets de la posada en marxa del projecte꞉«El gran repte de futur és la singularitat. Perquè una mateixa llei no pot ser igual per a l’Hospitalet que per a Gandesa, perquè viuen dues realitats molt diferents, per això que s’han de poder declinar segons les característiques de cada territori».

Escobar definia el projecte com «una estratègia de diàleg i aliança que vol mirar al present per veure quines són les responsabilitats que ha d’afrontar el territori, però també mirar lluny per construir identitat», alhora que agraïa que s’haguessin prioritzat de forma adequada les peticions per a País Viu. El secretari sentenciava que des del Govern han pogut «tenir una visió més global i no tan sectorial», el que ha ajudat a entendre les necessitats de cada zona.

El consell assessor de la iniciativa ‘País d’oportunitats, País viu’ es constituirà el mes vinent, cosa que permetrà seguir avançant en el desenvolupament del projecte.

Comentarios
Multimedia Diari