Més de 300 persones han participat aquest dijous a la 28a Jornada de Camp de l’Arròs de l’IRTA, a Amposta, que ha posat sobre la taula els reptes vinculats al context de canvi climàtic que tenen els arrossaires. Però també les solucions i els projectes que s’estan treballant per avançar i ser cada cop més resilients, per, per exemple, cultivar varietats d’arròs que resisteixin l’augment de la salinitat del sòl relacionat amb la manca d’aigua, fertilitzar els conreus de manera més sostenible o utilitzar imatges de satèl·lit per detectar les necessitats nutricionals de cada camp.
Durant la jornada també s’han presentat les últimes novetats del projecte Rice FertiSAT, fet des de l’IRTA per encàrrec de l’Associació de Productors Agraris del Delta de l’Ebre (PRODELTA) davant la necessitat unànime del sector a Catalunya de ser més eficient en l’ús de nitrogen com a fertilitzant.
«El nitrogen és un dels fertilitzants que més ajuda a nodrir els cultius d’arròs i garanteix la seva productivitat, però una gestió incorrecta pot impactar en el medi, augmentar la sensibilitat de la planta a les malalties i disminuir la rendibilitat», ha explicat Mar Català, investigadora de l’IRTA i responsable de les activitats relacionades amb l’arròs que es desenvolupen al territori.
En aquest context, el projecte Rice FertiSAT té com a objectiu conèixer la quantitat de nitrogen a aplicar a un camp d’arròs en funció de les necessitats que presenti, fent ús de la informació gratuïta del satèl·lit europeu Sentinel 2.
La trobada ha sigut clausurada pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig. Ha sigut el primer cop que un conseller participa en la jornada.
Ordeig ha animat els arrossaires a seguir innovant per adaptar-se al canvi climàtic i va lloar la tasca feta pels arrossaires del Delta de l’Ebre. «Qui no innovi, qui no faci transferència tecnològica, qui no miri quines són les últimes tecnologies al món per poder-les aplicar i adaptar-nos als canvis que tenim difícilment podrà garantir la seva viabilitat i que la cadena de l’alimentació, de l’arròs es pugui dur a terme», ha expressat. El conseller ha incidit en «donar solucions estructurals i de futur»: «hem de passar de la queixa a assenyalar les opcions de futur. Hem de ser capaços d’adaptar-nos i d’anar coordinats».
Ordeig ha recordat que el sector agroalimentari és el primer de l’economia catalana «i és el que té la cadena de valor més elevada pel que representa, i capaç d’aturar el despoblament, l’envelliment i l’empobriment de les zones rurals».
A la jornada també ha assistit el director general de l’IRTA, Josep Usall, qui ha assenyalat que l’objectiu d’aquestes jornades és el de «generar un coneixement i que aquest coneixement generi una innovació».