La primera quinzena d’agost, de les més càlides registrades a Catalunya

Les Terres de l’Ebre han sigut una de les zones més caloroses, caracteritzada per la manca d’aigua

02 septiembre 2024 15:56 | Actualizado a 02 septiembre 2024 16:26
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquesta primera quinzena d’agost ha sigut una de les més cálides registrades a Catalunya. Concretament, se situa en tercera posició per darrere de les de 2003 i 2022, segons informen des de Meteocat.

Després de dos pics de calor durant el mes de juliol, el tercer episodi de calor va arribar al seu punt àlgid del 9 al 12 d’agost.

La zona de l’Ebre ha sigut de les més cálides. L’estació d’Aldover, al Baix Ebre, ha igualat el mes més càlid de tota la seva sèrie, registrant xifres semblants a l’agost del 2022 i el juliol del 2016.

Agost sec

La distribució de la precipitació ha estat irregular: l’agost ha estat sec, o molt sec a l’extrem sud.

$!La primera quinzena d’agost, de les més càlides registrades a Catalunya

Aquesta irregularitat ha estat causada pel caràcter convectiu de la precipitació. Destaca la gairebé nul·la precipitació recollida a punts de les Terres de l’Ebre, on localment les quantitats han estat inferiors a 1 mm, com és el cas dels Alfacs i Alcanar (Montsià) i Ascó i Rasquera (Ribera d’Ebre).

Resta de Catalunya

Altres zones de Catalunya han viscut una primera quinzena d’agost semblant a les Terres de l’Ebre.

Si bé no es van assolir rècords de calor, la temperatura màxima va superar lleugerament els 40 °C a punts de les comarques de Ponent els dies 9, 10 i 12 d’agost, amb 40,8 °C a Seròs (Segrià) el dissabte 10 com a valor més elevat de les estacions de la XEMA, que enguany ja ha mesurat 9 dies amb màximes de 40 °C o més en algunes estacions de la xarxa. Al llarg de la calorada, 43 de 184 estacions de la XEMA han arribat a superar el llindar de perill per calor intensa.

La temperatura nocturna també ha estat molt alta, amb nits tòrrides (temperatura mínima per sobre dels 25 °C) en alguns trams del litoral, sobretot al Barcelonès.

Les tempestes viscudes el dia 2, així com el 13 i 14 d’agost, van ser conseqúència del pas d’un embossament d’aire fred en altura. Això va provocar un episodi de tempestes fortes, localment amb calamarsa i acumulacions abundants de precipitació a diferents parts del Prepirineu i la Catalunya Central.

Comentarios
Multimedia Diari